11.08.2017 — 17:15

Хмельниччина ділилася досвідом роботи в питаннях об’єднання територіальних громад

В рамках реалізації проекту U-LEAD з Європою “Програма для України – розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку”, 10-11 серпня на території Сатанівської об’єднаної територіальної громади Хмельницької області був проведений Форум Освітян – «Розвиток освіти в ОТГ- інновації та особливості».

Форум відвідали представники з Хмельницької, Вінницької, Львівської, Миколаївської, Черкаської та Чернівецької областей, загалом більше 70 учасників.

Спікерами форуму були заступник голови адміністрації Валерій Олійник, директор Хмельницького відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський, експерт шведсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” Айдер Сеїтосманов.

Валерій Цезарович привітав гостей та відмітив, що Хмельниччина у 2015 році однією з перших в Україні розробила та ухвалила проект перспективного плану формування територій громад області. Так, на території області планувалось утворення 54 спроможних об’єднаних територіальних громад. Після внесення змін за фактом добровільного утворення у проекті перспективного плану затверджено 57 ОТГ. Станом на сьогодні на території області утворено 26 об’єднаних територіальних громад загальною площею 8649 кв.км. (42% площі області), до яких увійшли 249 базових рад, 570 населених пунктів з населенням понад 342 тисячі осіб, що становить 26,4% від населення області. За площею та кількістю місцевих рад, які увійшли до складу об’єднаних громад, Хмельницька область залишається лідером серед регіонів України.

Також посадовець висловив сподівання, що сьогоднішній форум стане цікавим для гостей з інших областей, які матимуть можливість перейняти позитивний досвід в питанні об’єднанні громад та отримати кваліфіковані відповіді на питання, які виникнуть в процесі спілкування.

Впродовж форуму учасники активно обговорювали питання формування органів управління освіти в ОТГ та презентація навчально-методичного центру (НМЦ) зі збору, систематизації і тиражування успішних практик щодо ефективного управління освітою в громадах на базі Дунаєвецької міської ради об’єднаної громади, а також онлайн платформи; реорганізації закладів освіти у громадах формату один район – одна громада; реорганізації органів управління освіти в ОТГ; методичної допомоги та організація співпраці з ОТГ; реформування системи позашкільної освіти в ОТГ; опорних шкіл як закладів нового типу; а також висвітлювались кращі практики реформи системи управління освітою.