15.08.2017 — 15:56

Хмельниччина стала однією з перших областей, в якій створено оперативний антирейдерський штаб

Сьогодні під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка відбулося установче засідання  оперативного штабу зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя при облдержадміністрації.

Як зазначив Володимир Ілліч, з метою захисту аграріїв від спроб рейдерів привласнити землю чи зібраний урожай, 9 серпня 2017 року Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Мін’юсту щодо створення в регіонах оперативних штабів.  Відтак, Хмельниччина стала однією з перших областей, в якій створено оперативний антирейдерський штаб, зокрема, 14 серпня розпорядженням голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука затверджено склад регіонального  штабу до складу якого увійшли керівники облдержадміністрації, прокуратури Хмельницької області, керівників територіальних органів Міністерства юстиції України, Головного управління Національної поліції, Служби безпеки України, Держгеокадастру та представників громадських об’єднань у сфері агробізнесу.

Рейдерство в агросекторі України сьогодні проходить червоною ниткою серед інших фактів незаконного заволодіння майном та бізнесом. Нажаль, на Хмельниччині, як аграрній області, також мають місце події із захопленням земельних ділянок.

Посадовець відмітив, що створений штаб покликаний забезпечити комплексний підхід в боротьбі з рейдерством та оперативно реагувати на будь-які незаконні спроби захоплення землі, в тому числі у фермерів та орендарів.

“Держава повинна бути надійним партнером та союзником аграріїв у боротьбі за їхні права. Усі представники агробізнесу і всі власники землі повинні бути впевнені, що органи влади будуть спільно боротися з усіма проявами захоплень землі та врожаю”, – сказав Володимир Кальніченко.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк додав, що будь-яка людина, якій відомо факт порушення земельних прав, може звернутися безпосередньо до оперативного штабу або управління юстиції для отримання правової допомоги. Для цього функціонує телефон “гарячої лінії” 76-57-49 або 067-270-82-99.

Крім того, створюються мобільні групи допомоги населенню, які будуть їздити селами області та консультувати громадян з правових питань, здійснювати оперативне вирішення проблемних ситуацій тощо.

Також паралельно розпочинають роботу “мобільні бригади” Головного територіального управління юстиції та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Основною формою роботи мобільних точок доступу є особистий виїзд в населений пункт, де буде проводитися прийом громадян з трансляцією в мережу “Facebook”. В Хмельницькій області “мобільні бригади” розпочнуть роботу з 16 серпня 2017 року.

На завершення засідання заступник голови адміністрації зауважив, що наша робота повинна бути максимально доступною, прозорою та, найголовніше, ефективною, аби забезпечити аграріям нашої області можливість безперешкодно звернутись до оперативного штабу задля захисту і сприяння відновленню порушеного права.

На рівні Уряду під керівництвом першого віце-прем’єра Степана Кубіва також сформована робоча група з представників Мін’юсту, МВС, Міністерства аграрної політики та продовольства  та представників громадськості.