17.08.2017 — 16:48

Хмельницька область підготовлена до опалювального сезону на 73,1%

Сьогодні, 17 серпня, голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з питань підготовки до опалювального сезону 2017-2018 років під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Україна сьогодні має всі можливості для вчасної і якісної підготовки до опалювального сезону 2017-2018 років, і повнота відповідальності за проведення необхідних робіт лежить на місцевій владі.

«Підготовка до опалювального сезону – надважлива, і тут багато залежить від роботи місцевої влади. Ключова вимога – підготуватися вчасно, аби люди відчували в оселях затишок, тепло й безперебійне постачання послуг. Маємо також забезпечити роботу всіх видів транспорту та утримання мережі доріг, – сказав Глава Уряду. – У нас є ще час для звершення підготовчих робіт, але відповідальність  – на місцевих керівниках. Я бачу всі можливості для якісної підготовки».

Сьогодні маємо позитивну динаміку у показниках розрахунків підприємств ТКЕ за спожитий газ.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко звернув увагу окремих областей щодо підсилення роботи в цьому напрямку. В першу, чергу це Тернопільська (30%), Донецька, Волинська області і м.Київ (43%).

Також Віце-прем’єр-міністр зазначив: «Рівень розрахунків населення за спожиті ЖКП за 8 місяців 2017 року становить – 100,8%. Порівняно з  2016 роком – цей показник збільшився на 9,1%. Також відбувається зменшення боргів, що були накопичені і за минулі періоди – на 859 мільйонів гривень», – підкреслив Геннадій Зубко.

Станом на 1 серпня 2017 року рівень оснащення будинків загальнобудинковими приладами обліку теплової енергії – 70,47%.

«Найбільша кількість оснащених будинків приладами обліку теплової енергії у Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській і Чернігівській областях. Найменше – в Донецькій, Луганській, Тернопільській областях, які сьогодні є практично аутсайдерами цього процесу», – зазначив Геннадій Зубко.

Крім цього, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що підстав для збільшення ціни на газ для населення в Україні наразі немає.

Він також повідомив, що питання фінансування субсидій в наступному опалювальному сезоні вирішено – за рахунок внесення змін до державного бюджету і виділення 14,1 млрд грн на ці цілі. Зараз, сказав Володимир Гройсман, ведеться робота з верифікації розрахунків, і до вересня все буде забезпечено на 100 відсотків. «Треба також належним  чином організувати роботу на місцях з метою захистити громадянина, який потребує підтримки», – підкреслив Глава Уряду.

Підготовка до опалювального сезону на контролі Уряду і відбувається  згідно з планом-графіком. Створені і працюють регіональні штаби. По об’єктах соціальної сфери вже підготовлено 80,3% – шкіл, 81% – дитсадків та 70,1% – лікарень.

Щодо ситуації у Хмельницькій області з питань підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та інфраструктури  до осінньо-зимового періоду проінформував Олександр Корнійчук.

Олександр Олександрович зазначив, що станом на 17 серпня Хмельницька область підготовлена до опалювального сезону на 73,1%. Зокрема, готові до роботи 504 котельні, 98 центральних теплових пункти, 83 водопровідних  насосних станції, 87 каналізаційних насосних станцій. Відремонтовано та замінено 412 км теплових, 19 км водопровідних, 8 км каналізаційних мереж.

Загалом до опалювального сезону готові 3 тис. 474 житлових будинків у яких відремонтовано: 412 покрівель, 398 опалювальних систем, 200  систем гарячого та  327 систем холодного водопостачання, 275 електрощитових.

За рахунок різних джерел фінансування 1тис. 823 багатоквартирних житлових будинків з централізованим теплопостачанням оснащено засобами обліку теплової енергії- 83,1 % від потреби.

У містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ оснащеність приладами обліку теплової енергії багатоквартирних житлових будинків становить 100 %.

Підготовлено до зими 1 тис. 153  об’єкта соціальної сфери, підготовлено  152  одиниці спеціалізованої техніки, заготовлено 18  тис. тонн посипочного матеріалів та реагентів.

Щодо стану розрахунків за спожитий природній газ та електроенергію, то підприємствами комунальної теплоенергетики Хмельниччини спожито 81,3 млн.куб.м природного газу на суму 565,3 млн. грн., – оплачено  542,6 млн.грн.- 96,0%

Заборгованість за спожитий природний газ  на 1 серпня- 283,7 млн.грн.(з урахуванням боргів минулих періодів), в тому числі за поточний рік -22,7 млн.гривень.

Рівень розрахунку споживачів за послуги водопостачання та водовідведення  99,2%.

У разі погашення підприємствам теплового та водопровідно-каналізаційного господарства області заборгованості з різниці в тарифах, бюджетних установ, пільг та субсидій за отримані житлово-комунальні послуги, підприємства галузі зможуть повністю розрахуватись з енергопостачальними організаціями за спожиті енергоносії.