18.08.2017 — 16:25

70-та річниця з часу проведення операції “Вісла”

18 серпня начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Інна Михайлова взяла участь у засіданні круглого столу на тему «70-а річниця масової депортації українців з Польщі 1944-1947 років» ініційоване суспільно-культурним товариством «Переселенці».

 

Акція «Вісла» (28 квітня – 29 липня 1947 року) – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель.

Масове примусове повернення корінних українців – одна з найтрагічніших сторінок в історії нашого народу. Більш ніж пів мільйона українців покинули свої землі, майно, близьких та рідних.

Згадуючи події тих часів, присутні ділились спогадами, думками, та пропозиціями заходів, патріотичної тематики, які збережуть культуру етнічних меншин, пам’ять тих історичних подій.

В свою чергу, Інна Григорівна відзначила вагомий внесок товариства у збереженні національної пам’яті та патріотичному вихованні підростаючого покоління. Також, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації представникам суспільно-культурного товариства “Переселенці” було вручено відзнаки обласної державної адміністрації та цінні подарунки за активну участь у розбудові незалежної соборної Української держави та з нагоди вшанування 70-ти річчя з часу проведення польською владою акції «Вісла».