22.08.2017 — 17:54

Інформація про стан поводження з твердими побутовими відходами в області

Під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації заступник директора Департаменту – начальник управління  регулювання використання та охорони природних ресурсів Андрій Мартинов проінформував присутніх про стан поводження з твердими побутовими відходами в області.

Так, за інформацією райдержадміністрацій та виконавчих комітету міських (міст обласного значення) рад на 01 січня 2017 року у Хмельницькій області нараховується 784 сміттєзвалища та полігони, у тому числі 749 сільських сміттєзвалищ у віданні сільських рад, та 21 полігон і 14 селищних сміттє­звалищ, які знаходяться на обслуговуванні комунальних підприємств.

На кожне місце видалення відходів (полігони, комплекси, котловани, споруди) власник місця видалення відходів має скласти спеціальний паспорт, у якому зазначається найменування і код відходів, їх кількісний та якісний склад, походження та технічні характеристики.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 року № 1216 “Про затвердження Порядку ведення реєстру місць видалення від­ходів” Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації ведеться реєстр місць видалення відходів. На 14 серпня цього року погоджено та затверджено паспорти місць видалення відходів на 388 сільських, 11 се­лищних сміттєзвалищ та 21 полігон твердих побутових відходів, 5 полігонів мають проектну документацію.

Але, як зазначив доповідач, проблемним питанням на сьогодні є незавершена паспортизація місць видалення твердих побутових відходів на території селищних та сільських рад.

Повністю паспортизовано сільські сміттєзвалища у Деражнянському, Красилівському та Теофіпольському районах. У Летичівському районі паспор­тизовано 32 із 37 сміттєзвалищ.

Відповідні роботи з червня 2015 по липень 2017 року проводилися у Білогірському, Віньковецькому, Волочиському, Городоцькому, Кам’янець-По­дільському, Новоушицькому, Славутському, Старокостянтинівському, Теофі­польському, Хмельницькому, Шепетівському та Ярмолинецькому районах.

Взагалі не проводилися роботи з паспортизації місць видалення відходів за цей період у Полонському, Старосинявському та Чемеровецькому районах.

За інформацією управління житлово-комунального господарства обл­держадміністрації у звітному періоді комунальними підприємствами області рекультивовано 19 сміттєзвалищ твердих побутових відходів: Дунаєвецький район – 1, Шепетівський – 18. Потребують рекультивації 32 сміттєзвалища: міста Славута – 1, Старокостянтинів – 1, Дунаєвецький – 2, Славутський – 1, Шепетівський – 26, Ярмолинецький – 1 райони.

Торік санацію проведено на 1 полігоні у місті Городок. Потребують санації 7 полігонів у містах Дунаївці, Полонне, Кам’янець-Подільський, Сла­вута, Старокостянтинів, Нетішин та селища Летичів.

Варто відзначити, що суб’єкти господарської діяльності незалежно від форми власності, які здійснюють діяльність, пов’язану з експлуатацією та утриманням полігонів твердих побутових відходів, повинні дотримуватися вимог Державних будівельних норм України ДБН В.2.4.-2-2005 “Полігони твердих побутових відходів. Основи проектування” та Правил експлуатації полігонів побутових відходів, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01 грудня 2010 року № 435, зареєстрованим у Мін’юсті 22 грудня 2010 року за № 1307/18602.

Також важливим питанням у сфері поводження з твердими побутовими від­ходами є впровадження роздільного збору сміття. Проблема подальшого поширення роздільного збирання корисних компонентів відходів пов’язана, насамперед, з відсутністю реального стимулюючого ринку збуту цих компо­нентів, а також інтересу до цієї проблеми.

На цей час усього 7,5% населення області охоплено роздільним збиран­ням, зокрема у містах Хмельницький близько 25%, Славута – 100%, Нетішин – 67 відсотків. Роздільне збирання ресурсноцінних компонентів твердих по­бу­тових відходів запроваджено у містах Кам’янець-Подільський (макулатура, полімери), Нетішин (ПЕТ-пляшка), Славута (ПЕТ-пляшка, скло, папір), Старо­костянтинів (скло, пластик), Хмельницький (сировина полімерна вторинна, склобій), частково Волочиськ (ПЕТ-пляшка).

На сьогодні затверджено 233 схеми санітарної очистки населених пунктів та 381 правило благоустрою населених пунктів.

Більшістю сільських та селищних рад області на сьогодні не розроблено та не впроваджено схем санітарного очищення населених пунктів, зокрема, у Віньковецькому, Дунаєвецькому, Славутському, Старокостянтинівському, Старосинявському, Хмельницькому районах та містах Кам’янець-Подільський, Нетішин, Шепетівка.

Підсумовуючи Андрій Юрійович додав, що сучасний стан дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з твердими побутовими відходами є незадовільним, адже обсяги накопичення побутових відходів щорічно зростають, що призводить до значного погіршення екологічної ситуації.

Голова адміністрації Олександр Корнійчук відмітив, що необхідно розробити програму поводження з твердими побутовими відходами в області, яка дасть змогу скоординувати дії усіх суб’єктів господарювання з метою забезпечення повного зберігання, знешкодження та захоронення побутових відходів; комплексно оцінити  екологічний стан сміттєзвалищ; обмежити їх шкідливий вплив на навколишнє середовище та здоров’я мешканців області.

Також на думку Олександра Олександровича, проблемним питанням є недостатнє розуміння населення в необхідності належного поводження з побутовими відходами. Тому відповідним підрозділам необхідно активізувати відповідну інформаційну кампанію серед населення та молоді.