31.08.2017 — 15:50

А. Помазанов: Захистити права аграріїв – головна наша мета

Сьогодні на Хмельниччину завітав радник Міністра юстиції, народний депутат України Андрій Помазанов, який взяв участь у засіданні оперативного антирейдерського штабу Хмельницької області. Очолює штаб зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук.

Розпочинаючи засідання Андрій Віталійович зазначив, що перебуваючи з робочим візитом в інших областях і відстежуючи роботу таких оперативних штабів в інших регіонах маємо певні позитивні результати, адже головна наша мета – допомогти тим, хто опинився в період жнив у скрутному становищі.

Продовжуючи високопосадовець додав, що на сьогоднішньому засіданні необхідно розглянути питання порядку денного оперативно та ефективно, а в свою чергу представники правоохоронних органів мають дати належну оцінку тим злочинним діям, які мають місце в області в питанні захоплення земель аграріїв краю.

“В результаті таких засідань ми зможемо відновити порушенні права громадян, аграріїв, які забезпечують робочими місцями громадян та надходженням до державного бюджету податків”, – сказав радник Міністра юстиції.

В свою чергу, голова адміністрації Олександр Корнійчук озвучив порядок денний засідання та запропонував  першочергово заслухали інформацію правоохоронних органів про хід досудового розслідування за заявою ТОВ «Промінь Поділля» щодо незаконного припинення 116 договорів оренди земельних ділянок у Новоушицькому районі на підставі, за твердженням заявника, підроблених документів.

Як зазначив представник правоохоронних органів, на сьогодні за заявою ТОВ «Промінь Поділля» порушено кримінальну справу, про що внесено відповідну інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі проводяться слідчі дії.

Далі начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк довів до відома присутніх заяву Державного навчального закладу «Подільський центр професійно-технічної освіти» про сприяння у вирішені питання щодо незаконного укладення Держгеокадастром договору оренди земельної ділянки з фізичною особою-підприємцем Іваніцьким С.А. площею 13 га. для ведення фермерського господарства та передачу у власність третіх осіб належних навчальному закладу земельних ділянок площею 20 га.

Щодо даного питання Андрій Помазанов відмітив, що порушення земельного законодавства працівниками Держгеокадастру на місцях є не поодинокі. Тому потрібно з’ясувати всі обставини даної ситуації та перевірити діяльність всіх органів, які причепні до видачі документів.

Також на засіданні обговорено заяву, яка надійшла до обласної державної адміністрації 29 серпня 2017 року від одного з фермерських господарств області щодо незаконного привласнення урожаю.

Підсумовуючи засідання голова адміністрації Олександр Корнійчук окреслив план першочергових дій та надав доручення відповідним органам з’ясувати усі обставини даних ситуацій з врахуванням всіх пропозицій, які озвучені на сьогоднішньому засіданні та підлягатимуть обов’язковому виконанні.

ДО ВІДОМА!

У 2016 році з метою оперативного реагування на незаконні дії державних реєстраторів речових прав та бізнесу при Міністерстві юстиції України та його територіальних управліннях було створено так звані «Антирейдерські комісії», які не залишають поза увагою жодне звернення громадян та аграріїв і скасовують незаконні дії реєстраторів, а матеріали щодо рейдерів передають правоохоронцям.

Однак, як показує практика, діяльності виключно Комісії уже не достатньо, оскільки подоланням наслідків лише пів-справи і для повного подолання рейдерства необхідно працювати також на випередження, з метою недопущення «зародження» будь-яких спроб незаконного захоплення чужого майна.

Саме таку роль, на думку Уряду, і повинні відігравати оперативні штаби при облдержадміністраціях.

Відповідно до розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації О.Корнійчука №611/2017-р від 14.08.2017 створено оперативний штаб зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя та затверджено його склад, до якого увійшли керівники територіальних органів СБУ, МВС, Мін’юсту, прокуратури, Держгеокадастру та представники Асоціації фермерів та приватних землевласників Хмельницької області.

Так, 15.08.2017 року відбулось установче засідання оперативного штабу на якому окреслено основні завдання його роботи. Зокрема, визначено, що створений штаб покликаний забезпечити комплексний підхід в боротьбі з незаконним заволодінням земельних ділянок сільськогосподарського призначення, оперативно реагувати на будь-які порушення прав землевласників, а його робота повинна бути максимально прозорою та ефективною.

Одним із завдань штабу є сприяння відновленню порушених прав аграріїв області, зокрема, шляхом надання представникам агробізнесу всебічної правової допомоги.

Разом з тим, в ході засідання було наголошено на пріоритеті права власника земельної ділянки на можливість вибору, у встановленому законом порядку, орендаря, який найбільшою мірою зможе реалізувати його вимоги (отримання справедливої орендної плати, гарантування можливості дострокового припинення договору оренди та дотримання переважного права на переукладення договорів оренди земельних ділянок).

Окрім того учасників роботи штабу було проінформовано, що Головним територіальним управлінням юстиції Хмельницької області спільно з регіональним центром безоплатної правової допомоги у Хмельницькій області розроблено графік мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги, відповідно до якого заплановано щотижневі виїзди у райони, з метою правового консультування мешканців нашого краю з земельних питань.