01.09.2017 — 17:09

1 вересня – День пам’яті видів, винищених людиною

Моа, тур, квага, дронт, тарпан, епіорніс, сумчатий вовк, безкрила гагарка, стеллерова корова – далеко не повний перелік представників фауни, знищених людиною. Вони залишили згадку про себе хіба що в природничих музеях світу у вигляді шкур, скелетів та фотографій.

Частина цих видів не так давно мешкала і на території України. Достатньо подивитись давні гравюри та геральдику, зазирнути у літописи. Хто тепер повірить, що кілька сотень років тому в Україні проводились княжі полювання, скажімо на левів? В останні роки в Україні катастрофічно впала чисельність лося. Важко оцінити і кількість ведмедів, рисів та диких котів, які лишились в природі на території  нашої  держави. Між іншим, на всі ці види продовжується браконьєрське полювання.

Чому саме цей день був обраний для такої пам’яті? Саме цього числа – 1 вересня 1914 року – в зоопарку м. Цинцинаті (США), помер останній мандрівний голуб. До ХІХ ст. він був найбільш чисельним видом птахів, загальна кількість особин якого оцінювалась у 3-5 млрд. Основною причиною зникнення виду став комерційний відлов і забій заради отримання м’яса. Останнє масове гніздування голуба спостерігалось у 1883 р., останній голуб у дикій природі був знищений у 1899 р.

Історія знищення мандрівного голуба найбільш яскраво показує колосальні масштаби нашого марнотратства і необачності. І знищили цей вид птахів не древні дикуни, а, здавалось би цивілізовані, люди ХІХ століття.

Цей день – можливість звернутись до своєї совісті. Адже зниклі види ніколи не відновляться ні в дикій природі, ні у зоопарках. Проте ще можна врятувати тих, кого людство ще не встигло знищити.

Довідково.

За останні 400 років через нерозумну людську діяльність з обличчя Землі зникло 63 види ссавців (1,3% від загальної кількості), а 120 видам загрожує зникнення; 94 види птахів (1%), а під загрозою вимирання знаходиться 187 видів.

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації.