05.09.2017 — 18:56

На нараді з Мінрегіоном обговорено актуальні питання регіонального розвитку та розвитку інфраструктури об’єднаних територіальних громад

5 вересня у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулася on-line відео-нарада з представниками облдержадміністрацій та місцевого самоврядування з актуальних питань регіонального розвитку та розвитку інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Провів нараду заступник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Від Хмельниччини участь взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, представники профільних управлінь та департаментів облдержадміністрації  та об’єднаних територіальних громад.

Основні питання порядку денного –  рівень виконання доручень, які були наданні на попередніх засіданнях, зокрема, звітування щодо створення нового освітнього простору та безбар’єрного середовища у регіонах, особливості формування переліків проектів, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ.

Інформуючи про напрацювання Мінрегіону щодо будівництва медичних амбулаторій у сільській місцевості, Лев Ревазович повідомив, що триває розробка типових рекомендацій для впровадження новітніх підходів підходу до розвитку первинної медичної ланки, які міститимуть широкий спектр необхідних у роботі відомостей, що дозволять максимально наблизити стандарти надання медичних послуг на селі до європейських стандартів.

Як зазначив заступник Міністра, амбулаторії надалі отримають статус некомерційних комунальних закладів. Всі заходи здійснюватимуться за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості.

Окрему увагу під час наради приділили обговоренню випадків ухилення інвесторів-забудовників від участі у розбудові соціальної інфраструктури населених пунктів і використання державних коштів під час будівництва об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема їх нецільового або неналежного використання з метою подальшого подання зазначених матеріалів до Національного антикорупційного бюро України та інших відповідних органів.

Під час обговорення стану реалізації та погодження переліків проектів, які можуть реалізуватись за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ, було зазначено, що регіонами недостатньо активно залучаються кошти з держбюджету, адже на даний час на реалізацію проектів залучено тільки 33% коштів, передбачених державою.

Така ж ситуація склалася  із реалізацією інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2017, 2018 роках. У зв’язку з цим начальник управління впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіону Надія Бондарчук закликала прискорити підготовку та надання Мінрегіону відповідних переліків.

Лев Парцхаладзе в черговий раз нагадав представникам областей, що бажано звертати увагу на розробку масштабних загальнообласних проектів, основним завданням яких стане поліпшення соціально-економічного клімату території та покращення інфраструктури. Також він наголосив, що необхідно активізувати роботу по проектах, щоб до жовтня 2017 року Мінрегіон мав змогу їх розглянути та затвердити, оскільки наприкінці року виникатимуть проблеми із розподілом та освоєнням бюджетних коштів.

За інформацією управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, Хмельниччина також включилась до процесу реформування первинної ланки надання медичної допомоги. Так, за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2016 році реалізовано такі проекти:

реконструкція під амбулаторію загальної практики сімейної медицини нежитлової будівлі по вул.Соборній, 189, с.Новоселиця Полонського району;

капітальний ремонт приміщень Теофіпольської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, смт Теофіполь Теофіпольського району;

капітальний ремонт адміністративно- господарських приміщень комунального закладу “Теофіпольський центр первинної медико-санітарної допомоги”, смт Теофіполь Теофіпольського району.

На 2017 рік заплановано  реалізацію проекту капітального ремонту з впровадженням енергозберігаючих технологій Наркевицької амбулаторії загальної практики – сімейної медицини в смт Наркевичі по вул.Лісова, 1 Волочиського району.

За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2016 році здійснено реконструкцію 1-го поверху адміністративного приміщення сільської ради по вул.Першотравнева, 69 в с.Гуменці Кам’янець-Подільського району під амбулаторію сімейної медицини; реконструкцію ФАП під АЗПСМ с.Колибаївка Кам’янець-Подільського району; капітальний ремонт приміщень будівлі амбулаторії ПСМ в с. Ружичанка.

На 2017 рік заплановано здійснення капітального ремонту Ганнопільської амбулаторії загальної практики- сімейної медицини по вул. Корецька, 63 в с. Ганнопіль Славутського району; реконструкції частини нежитлового приміщення сільського клубу під фельдшерський пункт за адресою: вул.Шевченка, 6, с.Рудківці Новоушицького району.

Крім того, у висновках, наданих облдержадміністрацією, було запропоновано створення центрів безпеки у 7 ОТГ.