06.09.2017 — 10:00

В облдержадміністрації провели попередній розгляд проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись за кошти ЄC

5 вересня в облдержадміністрації відбулося засідання комісії з конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄC у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики — Підтримки регіональної політики України.

Участь в ньому взяли заступники голови облдержадміністрації Валерій Олійник, Юрій Бирка та Олег Гуменний, керівники та спеціалісти департаментів та управлінь облдержадміністрації, представники окремих органів місцевого самоврядування.

Засідання мало на меті попередній розгляд та оцінку відповідності критеріям відбору, що визначений постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 року № 827.

Як нагадав учасникам засідання Валерій Олійник, обов’язковою вимогою до проекту є спроможність замовника проекту забезпечувати стійкий результат реалізації проекту, зокрема, шляхом подальшого фінансування заходів або утримання об’єктів за рахунок власних коштів.

Враховується економічна, бюджетна ефективності від реалізації проекту, економічні вигоди, соціальний вплив, екологічний вплив (у разі наявності). Однією із найважливіших умов, на які наголошують у Мінрегіоні, який буде приймати остаточне  рішення про фінансування, є розвиткове спрямування проекту. Він має включати в себе комплекс заходів різного спрямування, на відміну від проектів, що реалізовуються, наприклад, за кошти фонду ДФРР, де можна обмежитися зокрема будівництвом чи реконструкцією конкретного об’єкта.

Загальна сума коштів, які спрямовуються для реалізації вищезгаданих проектів регіонального розвитку, складає 600,75 млн грн.

Також Валерій Цезарович звернув увагу учасників засідання на те, що вартість реалізації проектів не може перевищувати граничну суму, вказану у вищезгаданих програмах регіонального розвитку.

До уваги присутніх було представлено близько 30 проектів, спрямованих на підтримку розвитку Хмельниччини, як загальнообласного, так і місцевого рівня. Наприклад, управлінням культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації було представлено проекти, що можуть фінансуватися за напрямком “Розвиток туризму”. Зокрема, це створення туристично-рекреаційної зони “Сквер Потоцьких” у смт. Антоніни Красилівського району, створення туристично-інформаційного центру на території курортної зони селища Сатанів Городоцького району.

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації також представив на розгляд комісії декілька проектів, що можуть бути реалізовані у рамках програми “Розвиток людського потенціалу”. Наприклад, пропонується створення регіонального багатопрофільного центру професійної освіти на базі ДПТНЗ “Красилівський професійний ліцей”, учнівського готельно-туристичного центру на базі ДНЗ “Подільський центр ПТО, центру переробки сільськогосподарської продукції на базі ВПУ №36 с.Балин та інші.

Претендувати на кошти за програмою “Сільський розвиток” може проект “Ефективне домогосподарство – запорука розвитку громади”, представлений Департаментом агропромислового розвитку, що спрямований на підвищення ефективності сільських домогосподарств на базі Білогородської, Христівської сільських рад Ізяславського району.

7 проектів різних напрямків запропонувала Хмельницька міська рада. Серед них такі, що можуть фінансуватися за програмами “Інвестиційна та інноваційна економіка”, “Розвиток людського потенціалу”, “Розвиток туризму”, “Загальноукраїнська солідарність”.

Загалом на комісії заслухали інформацію про майже три десятки проектів. З них одразу відхилено 4, як такі, що не відповідають критеріям відбору. Остаточне рішення щодо інших буде прийняте членами конкурсної комісії на наступному засіданні, що має відбутися через два тижні, оскільки все ще триває підготовка та експертиза пакетів необхідних документів.

Проекти — переможці конкурсного відбору, визначені на основі рішення конкурсної комісії, будуть направлені на розгляд Мінрегіону.