07.09.2017 — 17:25

Хмельницька область підготовлена до опалювального сезону на 85,3 %

Про це було повідомлено під час всеукраїнської селекторної наради у режимі відеоконференц-зв’язку з питань підготовки житлово-комунального господарства, підприємств паливно-енергетичного комплексу, об’єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінь-зимовий період та виконання планів заходів з підготовки до опалювального сезону 2017/18 року. Головував на селекторі заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк.

Від Хмельниччини участь у селекторі взяли т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, голови окремих міст обласного підпорядкування, керівники підприємств житлово-комунального господарства.

Розпочинаючи нараду, Едуард Кругляк зазначив, що з технічної точки зору, на сьогоднішній день,  немає ніяких труднощів у підготовці до початку опалювального сезону та його проведення. Високопосадовець звернув увагу на те, що вже час розпочинати заповнювати теплові мережі, аби до 15 вересня була повна технічна готовність до подачі тепла на випадок різкого похолодання.

Також Едуард Борисович додав, що з 18 вересня працівники Міністерства відвідають кожен з регіонів України, аби спільно з керівниками на місцях оглянути процес підготовки до зими починаючи з соціальної сфери, теплових організацій, підприємств житлово-комунального господарства та житлового сектору.

Далі учасники селектору заслухали інформацію заступника директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Віктора Токаренка щодо стану підготовки об’єктів житлово-комунального господарства до опалювального сезону 2017-2018 років.

Щодо виконання планів заходів з підготовки енергетичних об’єктів до зимового опалювального періоду доповів заступник директора з енергетичного нагляду – заступник Головного державного інспектора України з енергетичного нагляду Роман Боднар.

Роман Валерійович зазначив, що наразі оглянуто більше 6500 тис. електричних об’єктів (котельні, теплові мережі, навчальні та лікувальні заклади, житлові будинки), в тому числі 1350 тис. джерел теплової енергії та теплових мереж.

За результатами проведених оглядів виявлено більше 24 тис. порушень умов нормативно – правових актів у сфері теплопостачання. На даний час усунуто близько 7 тис. порушень, що становить 30%. Відтак, підписано 3644 акти готовності енергетичних об’єктів до опалювального періоду.

Крім того, директор Департаменту економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталя Хоцянівська ознайомила учасників селектору зі станом фінансово-економічного забезпечення підприємств житлово-комунального господарства.

В ході селекторної наради були заслухані окремі регіони щодо виконання заходів з підготовки до опалювального сезону 2017-2018 років.

Так, Хмельницька область підготовлена до опалювального сезону на 85,3 %, у тому числі:

підприємства теплокомуненерго 92,0 – %;

підприємства водопровідно-каналізаційного господарства 85,9 %; житловий фонд – 82,5 %;

соціальна сфера – 99,2 % (школи – 100,0 %, дитячі садочки – 100,0 %, лікарні – 82,8 %).

Проведено капітальний ремонт 615,5 (75,8%) тис.м2 міських вулиць та доріг, заготовлено 27,0 (74,0%) тис. тонн посилочного матеріалу та реагентів, забезпечено засобами обліку теплової енергії: багатоквартирні житлові будинки на 84,1 %; бюджетні заклади на 89,7 %.

Перераховано субсидій підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства – 115,2 %, комунальної теплоенергетики – 164,9 %.

За період січень-серпень 2017 року на 12 котельнях модернізовано, переоснащено та замінено 13 котлів. Також на альтернативні види палива переведено 8 котлів, які будуть працювати на дровах та пелетах. Орієнтовний обсяг скорочення споживання природного газу після впровадження даних заходів, становить 2217,0 тис.м3 на рік, заміщення – 895,1 тис.м3 на рік.

Як зазначає Олег Гуменний, підготовка до опалювального сезону 2017-2018 року проходить в штатному режимі та знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації.