08.09.2017 — 10:12

У Ізяславській районній книгозбірні представлено виставку «Люди свободи»

В рамках районних заходів із відзначення 26-ї річниці проголошення незалежності України і голосував на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року за утвердження України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави за ініціативи Українського інституту національної пам’яті проводиться всеукраїнська акція –  виставка «Люди Свободи» у всіх регіонах України.

Матеріали виставки «Люди Свободи» розповідає про 26 постатей, які своєю працею та боротьбою в минулому столітті зробили можливим відновлення незалежності України. Усі експонати представлені у форматі плакатів про життя і творчість цих людей.

В період із 4 по 8 вересня матеріали виставки експонувались в приміщенні Ізяславської центральної районної бібліотеки

«Ці люди дуже різні — поети і політики, військові і музиканти, науковці й художники. Їх опір теж був різноманітним — хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось — із пензлем. Жоден із них не мав можливості реалізувати свій потенціал на повну потужність. Але вони зуміли зберегти свободу в собі, пронести її через часи неволі. Завдяки таким людям, свобода стала реальністю для нас, і кожен з нас отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал», — зазначила представляючи виставку першому заступнику голови райдержадміністрації Павлу Ковальчуку та керівнику апарату районної державної адміністрації Ользі Манзюк директор Ізяславської центральної районної бібліотеки Ірина Кальніцька.

В ході спілкування із працівниками районної книгозбірні перший заступник голови райдержадміністрації Павло Ковальчук   зазначив, що минуле ХХ століття стало часом нашої найактивнішої боротьби за свободу. На зорі віку, в 1900 році, українці вперше висунули політичні вимоги своєї незалежності. Його завершення,  в 1991 році, увінчалося остаточним її утвердженням.  Разом з тим, це століття – час існування на нашій землі двох тоталітарних режимів (комуністичного та нацистського), які стали символом придушення свободи в світовій історії. Незважаючи на їх вдавану нездоланність, вони зазнали краху. Тому, що зіткнулись із опором тих, кого ми сьогодні називаємо Людьми Свободи.

  Жодна із представлених на виставці персоналій   не мала можливості реалізувати свій потенціал на повну потужність. Вони не стали тими, хто очолив незалежну країну, не дописали чудової пісні чи вірша, не подарували світові ще одного важливого винаходу чи прекрасної картини.  Але вони зуміли зберегти свободу в собі, пронести її через часи неволі. Завдяки таким Людям, свобода стала реальністю для нас, і кожен з нас отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал.

Серед імен Людей Свободи – політичний діяч, публіцист, перший ідеолог українського націоналізму Микола Міхновський, поет і дисидент Василь Стус,  співак Володимир Івасюк, художниця Катерина Білокур, конструктор космічних кораблів Сергій Корольов, актор, режисер-новатор Лесь Курбас, отаман Холодноярської республіки Василь Чучупак, композитор, автор музики «Щедрика» Микола Леонтович, художник, автор перших українських державних знаків Георгій Нарбут, академік, сходознавець, етнограф, поліглот (знав понад 60 мов) Агатангел Кримський, меценат Євген Чикаленко та інші. Завершує експозицію виставки наймолодший герой Небесної Сотні Назар Войтович, який загинув у 18 років і  уособлює зв’язок між тим шляхом, який довелося пройти Україні до незалежності, змінами, які відбувалися під час Революції гідності, та майбутнім, яке ще чекає на Україну.

Найважливіше в цій виставці –  це фотографії, і найбільш промовистим елементом цієї виставки є очі цих людей.  Очі тих людей, яких ми називаємо Людьми Свободи. Тих, які не зламалися, які боролися. Завдяки яким наша незалежність стала можливою.

Виставку вже відвідало чимало ізяславчан різного віку та видів занять: учнівська молодь, педагоги, пенсіонери та управлінці, ті, кому цікава власна історія.

За матеріалами Ізяславської РДА