11.09.2017 — 12:30

Обережно, гриби!

Настав основний сезон збирання грибів. Проте не варто забувати, що гриби – це не тільки дарунок лісу, але і небезпечний продукт харчування. Токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах, можуть привести до серйозних отруєнь, а іноді навіть до смерті.

Основні причини отруєнь:

вживання отруйних грибів;

неправильне приготування умовно їстівних грибів;

вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації застерігає:

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях. Уникайте стихійних ринків.

Збирайте та купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Значна кількість грибів, які вважаються їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статися отруєння.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші), містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.

Не рекомендується вживати гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. При неправильному консервуванні гриби можуть викликати ботулізм.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Перша допомога при отруєнні грибами:

Викличте «Швидку медичну допомогу».

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок.

Після надання первинної медичної допомоги, дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, для того, щоб відновити водно-сольовий баланс.

З’ясуйте, хто вживав разом із потерпілим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Хворі та всі члени сім’ї, які вживали гриби навіть в незначній кількості і на момент прибуття лікаря не мають ознак отруєння – ці ознаки можуть виникати через 2-3 доби. Залишки грибів чи їх очистки слід забрати з собою для лабораторного аналізу.

Памятайте, отруєння грибами важко піддається лікуванню! В жодному разі не відмовляйтесь від госпіталізації – фахову допомогу можна отримати лише у медичному закладі!