25.09.2017 — 11:43

У Департаменті охорони здоров’я провели чергову колегію

22 вересня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я відбулася чергова колегія.

 

Про стан організації та надання медичної допомоги дитячому населенню у Дунаєвецькому районі та м. Нетішині звітувала головний педіатр Департаменту Лариса Добровольська. Фахівець у своїй доповіді вказала на прогалини, що виявила спеціальна комісія під час перевірки Дунаєвецького центру ПМСД та ЦРЛ. Зокрема, потребує покращення надання допомоги дітям сільської місцевості, забезпечення належного медичного нагляду за дітьми раннього віку та дітьми з неблагонадійних родин, зниження показника малюкової смертності, покращення роботи дитячого соматичного відділення.

Щодо міста Нетішина, у якому теж працювала спеціальна комісія ДОЗ, то стан надання медичної допомоги дитячому населенню Лариса Добровольська визнала таким, що в цілому відповідає регламентуючим наказам. Однак потребує вдосконалення надання стаціонарної медичної допомоги дітям. Негативним залишається відсутність нагляду за дітьми, що мали б здійснювати лікарі загальної практики/сімейної медицини. Одним із головних висновків комісії та вимог Департаменту охорони здоров’я залишається створення у Нетішині окремої юридичної особи – «Нетішинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги». Приміщення для цього рекомендують виділити на нижніх поверхах існуючої поліклініки.

Стан надання офтальмологічної допомоги населенню області аналізувала завідувач офтальмологічним відділенням Хмельницької обласної лікарні, головний позаштатний офтальмолог Департаменту охорони здоров’я Ірина Дарманська. Вона підкреслила, що на фоні зростання захворюваності населення на недуги системи кровообігу та ендокринної системи відбувається збільшується і кількість хвороб ока та його придатків. Насамперед, зростає число аномалій рефракції, катаракт, глауком, інфекційно-запальних захворювань кон’юнктиви, рогівки, судинних і, особливо, дистрофічних недуг сітківки та зорового нерва.

Розвиток офтальмологічної служби в бюджетних закладах охорони здоров’я фахівець вважає необхідним, оскільки офтальмологічна патологія дуже поширена серед населення і найбільше її потребують люди похилого віку як найменш соціально-захищений прошарок населення.

Ірина Дарманська повідомила, що спеціалізовану офтальмологічну допомогу населенню області надають у 36 медичних закладах, де функціонують офтальмологічні кабінети (у 20 ЦРЛ, 5 міських поліклініках та обласній лікарні), в тому числі – у 6 стаціонарних відділеннях. Очні стаціонари на вторинному рівні (загалом на 50 ліжок) діють лише у 5 закладах.

Високоспеціалізовану офтальмологічну амбулаторну та стаціонарну допомогу краяни отримують у Хмельницькій обласній лікарні, де розгорнуто 50 ліжок стаціонару і цілодобово функціонує обласний офтальмо-травматологічний центр. В обласній консультативній поліклініці працюють офтальмологічні кабінети: кабінет загального прийому, глаукомний кабінет з очним протезуванням, кабінет ретинолога. На госпрозрахункових умовах працюють кабінети контактної корекції зору та складної корекції зору.

Ірина Анатоліївна констатувала, що, на жаль, спеціалізовані стаціонари та кабінети закладів вторинного рівня не можуть надати сучасний рівень офтальмологічної допомоги. Основна причина – морально і технічно застаріле офтальмологічне обладнання, що непридатне для нових методик лікування та діагностики. Сучасні операції з приводу катаракти методом факоемульсифікації з імплантацією штучного кришталика виконуються на бюджетній основі тільки у Кам’янець-Подільській ЦРЛ.

Фахівець наголосила, що функціонування на вторинному рівні малопотужних стаціонарів на 5-10 ліжок є недоцільним. Враховуючи віддаленість від обласного центру, перспективу створення госпітальних округів, потребу у стаціонарному лікуванні населення при гострих запальних і дистрофічних захворюваннях ока, зорового нерва, глаукомі тощо необхідно зберегти діючі стаціонари у Шепетівській та Кам’янець-Подільській ЦРЛ. Саме ці стаціонари потрібно дооснастити сучасним обладнанням, оскільки кадровий потенціал в цих закладах є. Крім того, необхідно оновити обладнання офтальмологічних кабінетів поліклінік ЦРЛ та міських поліклінік з обов’язковим забезпеченням щілинними лампами, електричним периметром, прямим офтальмоскопом.

Попри розширення мережі приватних офтальмологічних клінік, навантаження на лікарів поліклінік бюджетних закладів залишається високим – в середньому, 8 243 відвідувань на 1 зайняту посаду на рік, а це до 35-40 хворих в день. В окремих закладах ця цифра перевищує 11 тисяч на рік на 1 зайняту посаду.

Ірина Дарманська повідомила, що, в цілому, серед хвороб ока та придаткового апарату найбільшу питому вагу складають міопії, катаракти, кон’юнктивіти, глаукома. При чому, 1-е місце серед причин сліпоти посідає саме захворюваність населення на глаукому. За даними ВООЗ, від цієї недуги страждає біля 2% населення.

Фахівець звернула увагу, що відповідно до Наказу МОЗ, кожному жителю віком від 40 років і старше необхідно щорічно вимірювати внутрішньоочний тиск. Це обстеження повинні здійснювати в кабінетах долікарського прийому первинної ланки. Усіх хворих з внутрішньоочною гіпертензією мають спрямовувати на додаткове обстеження в глаукомний кабінет обласної лікарні. Офтальмологічна служба Хмельницької обласної лікарні наразі забезпечена всім необхідним обладнанням для діагностики глаукоми, відповідно до протоколу.

За минулий рік в закладах області проведено 163 тисячі обстежень на глаукому. При цьому виявили 301 хворого, у т.ч. в І стадії хвороби – 67,8%, ІІ – 21,3%, ІІІ-ІV стадіях – 11%. Серед причини такої ситуації головний позаштатний офтальмолог ДОЗ називає пізнє звернення за медичною допомогою, низьку санітарну культуру громадян, неадекватне лікування у зв’язку з високою вартістю ефективних медикаментів, недостатні обсяги та якість обстежень населення на глаукому. Проведення тонометрії серед широких верств населення, диспансерний нагляд за хворими з очною патологією сприяють ранньому виявлення глаукоми та збереженню зору таким хворим.

Ірина Дарманська зазначила, що ці захворювання потребують особливого підходу до їх лікування. Зокрема, введення медичних препаратів в склисте тіло (інтравітреально), проведення лазерної коагуляції сітківки або оперативного втручання на скловидному тілі та сітківці (вітректомія). В обласній лікарні для надання якісної високоспеціалізованої офтальмологічної допомоги, в тому числі розвитку вітреоретинальної хірургії, розпочато впровадження цих методик, закуповується відповідна дороговартісна апаратура. У закладі створений центр мікрохірургії ока, який вже майже повністю оснащений апаратурою високого класу. Зокрема, за останні 1,5 роки придбано сучасний факоемульсифікатор, безконтактний тонометр, ультразвуковий апарат, мікроскоп для катарактальної та вітреоретинарної хірургії, щілинні лампи, фундус-камера для огляду очного дна з флуоресцетною ангіографією, лазер-деструктор з функцією селективної лазерної трабекулопластикою при глаукомі, автокератореф-рактометр з діагностикою кератоконусу, офтальмоскоп для огляду новонароджених, операційний стіл. Щорічно закуповуються протези очей, штучні кришталики та розхідні матеріали для пільгової категорії населення.

Крім того, в офтальмологічному відділенні обласної лікарні виконуються хірургічні втручання з приводу катаракти із застосуванням сучасних методик, зокрема факоемульсифікації, антиглаукомні операції з штучними дренажами та клапанами, пластичні операції. Рівень та кваліфікація лікарів-офтальмологів обласної лікарні достатньо високі. Фахівець звернула увагу, що заклад може створити достойну конкуренцію діючим в місті приватним структурам, що оснащені найсучаснішою дороговартісною і надзвичайно якісною апаратурою.

Аналіз роботи І-го півріччя демонструє, що в 2017 році покращилась хірургічна робота відділення. Крім того, у 2016 році консультативно-методична бригада здійснила 16 виїздів в ЦРЛ, під час яких проконсультовано 335 хворих, в обласну лікарню направлено 67 хворих. У 2017 році під час 10 виїздів проконсультовано 221 хворих і до Хмельницької обласної лікарні направлено 68 хворих.

Про стан надання офтальмологічної допомоги дитячому населенню області звітував головний позаштатний дитячий офтальмолог Департаменту Віталій Суботенко. Він розповів, що станом на 01.09.2017 р. у ЛПЗ міст і районів області діють 15 дитячих офтальмологічних кабінетів, у т.ч. кабінет на базі Хмельницької обласної дитячої консультативної поліклініки (ХОДКП), 6 кабінетів охорони зору, в т.ч. на базі Хмельницької міської дитячої лікарні та ХОДКП.

На базі Хмельницької обласної дитячої лікарні працює офтальмологічне відділення на 30 ліжок. Протягом попередніх років в клінічну практику відділення були впроваджені методи діагностики та лікування патології органу зору у дітей. Зокрема, методика підготовки і проведення операції усунення косоокості у дітей з дитячим церебральним паралічем; впровадження методики оперативного втручання при рідких формах косоокості у дітей А та Vi синдромах; спосіб диференціальної діагностики запальних та дистрофічних захворювань сітківки; комплексне використання спеціальної оптичної корекції з мікропризматичними елементами при лікуванні косоокості у дітей; впровадження сучасних методів діагностики аномалій рефракції та захворювань окорухового апарату; спосіб діагностики асиметричного бінокулярного зору; глибоке зондування нососльозного каналу з тимчасовою інкубацією віскоеластика у дітей з хронічним дакріоциститом після 1-го року життя.

Віталій Суботенко вважає, що повноцінно працювати дитяча офтальмологічна служба зможе лише якщо ЦРЛ області будуть забезпечені кваліфікованими дитячими офтальмологами для більш якісного огляду дітей в дитячих садках, школах та декретованого контингенту дітей, а також своєчасного виявлення та лікування даної патології. Також необхідно звернути увагу на низький рівень оснащення окулістів ЦРЛ приладами для діагностики та лікування. Потребують кращого обладнання і спеціальні дитячі садки та дитячі групи при дитсадках, кабінети охорони зору. Доцільним є питання відкриття, де це потрібно, дитячих офтальмологічних кабінетів у районних лікарнях.

Крім того, необхідно провести капітальний ремонт операційного блоку, доукомплектувати відділення сучасною лікувальною апаратурою (операційний мікроскоп, операційний стіл, крісло хірурга, пульсоксиметр, електровідсмоктувач, амбліокор, комп’ютерні програми, комп’ютери для лікування косоокості, амбліопії та міопії).

Стан охорони праці і протипожежної безпеки в закладах охорони здоров’я області аналізував інженер з охорони праці КЗ “Обласний центр централізованого господарського обслуговування закладів охорони здоров’я” Анатолій Собчук. Він зазначив, що попри постійну роботу, що здійснює ДОЗ, щодо профілактики виробничого травматизму, дорожньо-транспортних пригод, пожеж та загорянь в закладах охорони здоров’я області, такі випадки все ж трапляються. Однак, головною причиною недостатнього рівня виконання заходів з охорони праці та пожежної безпеки у ЗОЗ краю Анатолій Собчук називає незадовільний рівень фінансування, виконавської дисципліни та відповідальності посадових осіб.

За результатами розгляду питань порядку денного колегія Департаменту охорони здоров’я ухвалила відповідні рішення.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.