27.09.2017 — 16:52

О. Корнійчук: Cлужби цивільного захисту області знаходяться в режимі підвищеної готовності

Про це зазначив голова адміністрації Олександр Корнійчук під час проведення позапланового засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації, на якому розглянуто питання «Про готовність органів управління сил та засобів спеціалізованих служб цивільного захисту до виконання евакуаційних заходів».

У засіданні комісії взяли участь члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій; члени обласної евакуаційної комісії; начальники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту, керівники окремих відомств, установ області та інші запрошені.

Як відомо, 26 вересня через вибухи на території 48 арсеналу зберігання ракетно-артилерійського озброєння Міністерства оборони України, що розташований в районі населеного пункту Калинівка Вінницької області виникла пожежа на складах боєприпасів. Загальна площа арсеналу 1000 га, на відкритих майданчиках  зберігаються боєприпаси різних типів.

Так, 10 піротехніків Аварійно-рятувального загону спецпризначення на 4-х одиницях техніки вирушили до місця ліквідації надзвичайної ситуації виконувати місію з гуманітарного розмінування. Окрім того при потребі Хмельниччина готова відправити у місце надзвичайної ситуації ще 26 бійців особового складу. Для цього у повній бойовій готовності знаходяться підрозділи Хмельницького, Летичева, Деражні і Красилова.

Як зазначив Олександр Корнійчук, у зв’язку з цим, служби цивільного захисту області знаходяться в режимі підвищеної готовності.

“Відтак, на сьогоднішньому засіданні необхідно заслухати їх щодо готовності до виконання завдань при проведенні евакуації та розміщення населення із 30-км зони навколо Хмельницької АЕС, із зони ураження у разі аварії на складах боєприпасів та прийому евакуйованого населення”, – зазначив голова адміністрації.

Так, про завдання, які стоять перед обласною державною адміністрацією при здійсненні евакуаційних заходів розповів начальник управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Євген Данилюк.

Як зазначив Євген Дмитрович, в області сплановано здійснення евакуаційних заходів при: аварії на ХАЕС, при виникненні надзвичайних ситуацій на складах боєприпасів та прийом евакуйованого населення на особливий період.

Посадовець наглядно розповів про здійснення кожного із заходів, а саме: при аварії на ХАЕС передбачено проведення евакуації в 2 етапи: 1 етап  – з 30 км. зони за межі зони забруднення всього розгортається 103 збірних евакуаційних пункти (для цього передбачено залучення  190 автобусів, 12,3 тис  приватних легкових автомобілів, для вивозу сільськогосподарських тварин: 535 од. вантажного автотранспорту).

2 етап – від межі зони забруднення до пунктів розміщення в безпечних районах. На цьому етапі передбачено залучення автотранспорту (600 автобусів, 255 автомобілів, для вивозу сільськогосподарських тварин: 625 од. вантажного автотранспорту).

Також під час засідання заслухано доповіді щодо готовності обласної служби захисту тварин та рослин, транспортної служби, медичної служби, служби торгівлі та харчування, служби охорони громадського порядку, протипожежної служби до виконання завдань з евакуації.

Заслухавши доповідачів, Олександр Корнійчук зауважив, що триматиме дане питання на особистому контролі та надав доручення відповідним службам уточнити розрахунки та можливості служб щодо забезпечення постраждалого населення необхідною допомогою і засобами, та вжити заходів щодо підтримання в готовності підпорядкованих місцевих районних служб цивільного захисту.

У разі виникнення надзвичайної ситуації спеціалізовані служби області повинні бути готові до виконання оперативного плану заходів з її ліквідації”, – додав очільник області.