29.09.2017 — 12:29

Відбулося чергове засідання оперативного штабу зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя

28 вересня під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка відбулося чергове засідання оперативного штабу зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя.

На початку засідання представник прокуратури області Микола Рева та Головного управління Національної поліції Вадим Зелінський доповіли про хід досудового розслідування у кримінальному провадженні за заявою Староушицької селищної ради щодо незаконного відчуження близько 700 га. земель державної власності.

Коментуючи дане питання, начальник головного територіального управління юстиції Віктор Худняк зазначив, що надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення цих земельних ділянок здійснено Головним управлінням Держгеокадастру у максимально стислі строки, з недотриманням процедури, визначеною Земельним кодексом України, що ставить під сумнів об’єктивність та прозорість прийнятих відповідних рішень.

На підставі цього  Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області рекомендувало Головному управлінню Держгеокадастру провести службову перевірку з даного питання, та в разі підтвердження зазначених фактів розглянути можливість скасування наказів про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок, які розташовані за межами  цих населених пунктів.

Також начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Олексій Присяжний доповів про стан виконання протокольного рішення № 4, прийнятого на минулому засіданні.

Олексій Іванович нагадав, що протокольним рішенням № 4 було доручено головам райдержадміністрацій області разом з територіальними підрозділами МВС, Держгеокадастру, за участю представників органів прокуратури України (за згодою), утворити до 22 вересня 2017 року робочі групи для оперативного реагування на випадки захоплення земельних ділянок чи врожаю та інших порушень прав землевласників та землекористувачів на території відповідного регіону, та подати інформацію про його виконання секретарю оперативного штабу.

Так, станом на 28.09.17 року інформацію про створення відповідних робочих груп не подали 8 РДА (Городоцька, Деражнянська, Ізяславська, Кам’янець-Подільська, Красилівська, Старосинявська, Теофіпольська та Чемеровецька).

В свою чергу, Володимир Кальніченко наголосив на обов’язковості виконання даного протокольного рішення, оскільки відповідні робочі групи мають  бути сформовані у кожному районі для оперативного реагування у разі порушення земельних прав жителів області.