02.10.2017 — 12:00

Аудит державного підприємства “Новатор“ – аналіз діяльності та пропозиції до змін

Працівники Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області провели в плановому порядку  державний фінансовий аудит діяльності одного з підприємств Державного концерну «Укроборонпром» – ДП “Новатор“, яке має стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Загалом під час проведення аудиту виявлено недоотримання коштів та майна, упущених вигод на загальну суму понад 7,1 млн грн., непродуктивних витрат на суму 1,4 млн грн.

Так, внаслідок укладання та підписання ДП «Новатор» договорів комісії з ДК «Укрспецекспорт» та її дочірнім підприємством «Укрінмаш» на невигідних умовах, Підприємством втрачено можливість отримання доходу на суму 6,3 млн грн.

При збитковій діяльності  державного підприємства у 2016 році допущено реалізацію комерційним структурам продукції (лічильники холодної води, ЛЕД світильники) нижче собівартості на загальну суму 0,5 млн грн та сплачено майже 0,1 млн грн. штрафних санкцій, пені, судового збору, нарахованого контролюючими органами за порушення законодавства.

При наявній дебіторській заборгованості впродовж 2016 року та поточного періоду 2017 року, Підприємство змушено було залучити кредитні кошти на суму 221,3млн грн., за користування якими сплатило понад 11,7 млн гривень.

За результатами проведеного аудиту керівництву ДП “Новатор“ надано 9 рекомендацій щодо підвищення ефективності управління коштами і майном та приведення його обліку і звітності у відповідність до вимог чинного законодавства, а також повідомлено орган управління Підприємства.

Про результати проведеного аудиту проінформовано правоохоронні органи.