10.10.2017 — 18:22

Хмельницька обласна рада підтримала зміни до перспективного плану формування територій громад області

10 жовтня відбулася позачергова сесія обласної ради, на порядок де нний якої було внесено питання щодо внесення змін до рішення обласної ради від 28.05.2015 року №1-32/2015 “Про проект перспективного плану формування територій громад Хмельницької області”. Участь в засіданні взяли голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук та заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник.

Зміни, які представив на розгляд депутатського корпусу Валерій Олійник, підготовлено на основі пропозицій та змін до проекту перспективного плану, які були внесені під час засідань робочої групи при облдержадміністрації та постійної комісії обласної ради з питань децентралізації, регіонального розвитку та комунальної власності.

План формування територій громад області було розроблено та затверджено сесією обласної ради ще у 2015 році. Ним передбачалося  утворення в межах області 54 спроможних об’єднаних територіальних громад. Кабінет Міністрів України, розглянувши представлений план, своїм розпорядженням затвердив утворення 46 об’єднаних громад загальною площею 16,6 тис.кв.км. При цьому окремі території області залишалися нерозподіленими.

Станом на сьогодні на території області утворено 26 об’єднаних територіальних громад загальною площею 8649 кв.км. (42% площі області), до яких увійшли 249 базових рад, 570 населених пунктів з населенням понад 342 тисячі осіб, що становить 26,4% від населення області. На разі Хмельниччина – серед лідерів в Україні за темпами впровадження реформи децентралізації.

Сьогодні процес утворення об’єднаних територіальних громад в області триває. Рішення про об’єднання прийняли ще 12 громад.  У 6 ОТГ 29 жовтня відбудуться вибори, у 5 ОТГ очікується рішення ЦВК про призначення їх на грудень 2017 року. Крупецька ОТГ очікує направлення документів до ЦВК.

Однак, окремі громади були утворені в межах, що не відповідають затвердженому перспективному плану формування територій громад області. Аби в майбутньому такі ОТГ мали змогу перейти на прямі міжбюджетні відносини  з державою, отримували до свого бюджету передбачені законодавством місцеві доходи і збори, мають бути внесені відповідні зміни до перспективного плану.

Після заслуховування та обговорення, народні обранці прийняли рішення щодо зміни до меж Вовковинецької селищної об’єднаної територіальної громади Деражнянського району, Смотрицької селищної об’єднаної територіальної громади Дунаєвецького району, Красилівської міської та Антонінської селищної об’єднаних територіальних громад Красилівського району, Гуменецької, Жванецької, Слобідсько-Кульчієвецької сільських та Староушицької селищної об’єднаних територіальних громад Кам’янець-Подільського району.

Також вони підтримали пропозицію щодо створення Олешинської сільської ОТГ Хмельницького району та Солобковецької сільської ОТГ Ярмолинецького району.

Водночас, депутати відхилили пропозиції щодо утворення Баламутівської сільської ОТГ Ярмолинецького району та Крупецької сільської ОТГ Славутського району.

Надалі проект перспективного плану формування території громад Хмельницької області буде направлено на затвердження  до Кабінету Міністрів України.