05.10.2017 — 15:32

Перерахунок пенсій необхідно здійснити в жовтні, – Прем’єр-міністр

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник взяв участь у спеціальній селекторній нараді, яку провів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у зв’язку з ухваленням 3 жовтня Верховною Радою України пенсійної реформи.

Пенсійна реформа, підготовлена Кабінетом Міністрів України за сприяння Президента України та експертного середовища, дозволяє перейти до практичної реалізації всіх ініціатив. Володимир Гройсман наголосив, що на разі найважливішим завданням є максимально швидко провести всю роботу на місцях, аби пенсіонери отримали перераховані пенсії в жовтні.

«Український парламент ухвалив реформу пенсійної системи, її мета – створення справедливої системи пенсійного забезпечення. Маємо рекордну кількість голосів «за», і зараз ми переходимо до практичного впровадження рішень. Це масштабна робота, яку треба провести в стислі терміни. Просив би організувати належним чином роботу, повідомити кожному пенсіонеру про розмір підвищеної пенсії та зробити перерахунки коштів за жовтень, – сказав Глава Уряду. – Нагадую, що ми вводимо автоматичну індексацію пенсій щороку. І з жовтня мінімальна пенсія становить – 1452 грн».

Учасники наради також заслухали доповідь Міністра соціальної політики України Андрія Реви, який окреслив ключові напрямки реформи, правила перерахунку пенсій.

Андрій Рева зазначив, що в пенсійній реформі закладено 5 основних кроків. Відповідно до закону, з 1 жовтня будуть перераховані та осучаснені всі  раніше призначені пенсії, за єдиними правилами перерахунку, незалежно від того, в якому році  була призначена пенсія. При цьому будуть використані єдиний показник середньої заробітної плати за останні три роки у розмірі 3 764,4 грн. та показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого на 1 грудня 2017 року, у розмірі 1452 грн. Всі пенсії будуть перераховані без особистих звернень пенсіонерів.

Друге важливе рішення – запровадження постійної щорічної індексації перерахунку пенсій. Пенсії будуть перераховуватись автоматично в залежності від зростання зарплат і інфляції.

По-третє, посилюється роль страхового стажу для визначення права на пенсію.  Реформа встановлює справедливі однакові для всіх умови призначення пенсій. Пенсії призначатимуться в залежності від стажу і розміру заробітної плати. Таким чином буде ліквідовано зрівнялівку, коли всі отримують майже однакові пенсії.

Також  Міністр соціальної політики України зазначив, що з 1 жовтня буде скасовано 15-відсоткове зниження пенсій тим, хто продовжує працювати.

Ще однією особливістю нового закону є  позбавлення солідарної системи від невластивих витрат, що покликано забезпечити  зменшення, а у перспективі ліквідувати дефіцит коштів у Пенсійному фонді. Відтепер такі невластиві витрати передаються до бюджету. Буде створена виключено страхова система.

Окремо Андрій Рева зупинився на законопроектах, які на разі готуються Кабміном з метою врегулювання питань пенсійного забезпечення військовослужбовців, працівників силових структур, тощо.

Глава Пенсійного фонду Олексій Зарудний зі свого боку зазначив, що запланований перерахунок пенсій – наймасштабніший за всю історію незалежності. «В Пенсійному фонді є ресурс для здійснення перерахунку. Це 26 млрд грн, – сказав Олексій Зарудний. –  Ті пенсіонери, які встигнуть отримати пенсії у «старому» розмірі, одержать доплати до 25 жовтня. Всім органам пенсійного фонду поставлено завдання забезпечити доступне інформування пенсіонерів про нові розміри пенсій. Питання перерахунків на постійному контролі».

Далі під селекторної наради було заслухано інформації представників окремих областей  щодо стану готовності до забезпечення перерахунку пенсій та інформування пенсіонерів щодо зміни розміру нарахувань.

На завершення Володимир Гройсман ще раз наголосив на важливості роботи із детінізації заробітної плати, адже це з одного боку забезпечить наповнення Пенсійного фонду, а найголовніше дозволить громадянам у майбутньому отримувати достойну пенсію.

За інформацією начальника Головного управління Пенсійного фонду у Хмельницькій області Ольги Заярнюк, органи Пенсійного фонду області повністю готові до здійснення перерахунку пенсій та в змозі забезпечити вчасну їх виплату пенсіонерам Хмельниччини.