05.10.2017 — 18:02

Геннадій Зубко доручив провести регіональні штаби у зв’язку з негодою

Україну найближчим часом очікує відчутне погіршення погодних умов. Зливи, шквальні пориви вітру… Місцева влада спільно з органами ДСНС, Національною поліцією, транспортними службами повинна підготувати та організувати роботу регіональних штабів. Стихія не повинна стати несподіванкою для усіх служб, відповідальних за життєзабезпечення країни.

Про це на засіданні оперативного штабу ДСНС наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Від  облдержадміністрації участь в цій селекторній нараді взяли т.в.о.заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний та начальник управління цивільного захисту населення облдержадміністрації Євген Данилюк.

Геннадій Зубко підкреслив: «Погодне явище може дійсно набути статусу стихійного лиха, і тому для нас важливо в першу чергу – життя і безпека громадян. В другу чергу – питання пошкодження ЛЕП, житла і інфраструктури. Ми не можемо вплинути на погоду, але мусимо бути готовими до будь-яких її проявів. Звертаюся до усіх служб і посадовців, відповідальних за безпеку людей і країни. Також всі служби мають бути готові до подолання наслідків негоди за напрямами енергопостачання, транспортного сполучення, а також можливого впливу на житлові умови. Найбільше акцентую увагу керівництва Волинської, Львівської, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької і Закарпатської областей. 6 жовтня негода може зачепити Житомирську, Київську, Чернігівську і місто Київ».

6 жовтня, п’ятницю, в регіонах, за дорученням Віце-прем’єра, мають бути проведені штаби в залежності від стану стихійного явища та посилена комунікація між органами влади та сповіщення людей.

За результатами засідання штабу, доручено:

1. Волинській. Рівненській, Львівській, Хмельницькій, Івано-Франківській, тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській ОДА разом з Мінінфраструктури, міненерго вугілля, МОЗ, МВС, Укравтодором, ДСНС забезпечити цілодобовий моніторинг можливого впливу несприятливих погодних умов на функціонування потенційно небезпечних об’єктів енергетики, зв’язку, мед закладів,  транспортної інфраструктури та систем життєзабезпечення.

2. Мінінфраструктури разом з Укравтодором у взаємодії з МВС, Нацполіцією, Волинською, Рівненською, Львівською, Хмельницькою, Івано-Франківською, Тернопільською, Чернівецькою та Закарпатською  ОДА забезпечити:

Своєчасне обмеження руху автомобільного транспорту для попередження виникнення заторів;

Підготувати тимчасові стоянки для великогабаритного транспорту.

3. Мінінфраструктури спільно з МВС, Нацполіцією, Волинською, Рівненською, Львівською, Хмельницькою, Івано-Франківською, Тернопільською, Чернівецькою та Закарпатською ОДА організувати роз’яснювальну роботу серед автоперевізників та власників легкового транспорту щодо ускладнення погодних умов та введення на дорогах обмежень руху автотранспорту.

4. Міненерговугіллю забезпечити стале функціонування систем електропостачання органів влади, потенційно небезпечних об’єктів та населених пунктів. У разі виникнення аварій на об’єктах енергетики вживати невідкладних заходів щодо відновлення електропостачання.

5. Обласним держадміністраціям:

Організувати оперативне реагування та залучення необхідних сил і засобів для ліквідації аварій у системах життєзабезпечення та відновлення енергопостачання населених пунктів;

Організувати контроль із залученням представників соціальних служб, ДСНС та Нацполіції за станом об’єктів незавершеного будівництва, споруд, що не експлуатуються, теплотрас, інших об’єктів житлово-комунального господарствах для запобігання виникненню на них пожеж та надзвичайних подій. У разі виявлення осіб без постійного місця проживання спрямовувати їх до закладів соціального захисту для бездомних осіб та безпритульних дітей;

Організувати серед ЗМІ доведення до населення інформації про очікуване ускладнення погодних умов та дотримання заходів безпеки і порядку дій у цей період.

6. Національній поліції вжити в установленому порядку заходів щодо збільшення патрульних екіпажів, що здійснюють патрулювання на автомобільних дорогах на період ускладнення погодних умов.

7. Нацполіції, Мінінфраструктури та Укравтодору посилити роботу в частині контролю за безпекою перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом у Волинській, Рівненській, Львівській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській областях на період ускладнення погодних умов.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України