06.10.2017 — 11:06

Конкурс «Доторкнися до душі свого народу»

На виконання Закону України «Про приєднання України до Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини» Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтва започатковано обласний огляд-конкурс відродження народних традицій та декоративно-прикладного мистецтва «Доторкнися до душі свого народу…» з метою виявлення, збереження, розвитку і популяризації нематеріальної культурної спадщини Хмельниччини.

Конкурс ставить перед собою основне завдання – через демонстрацію матеріальних зразків національної спадщини дослідити і зафіксувати нематеріальні – традиції, характер, манеру, технологію, рецептуру тощо.

У рамках конкурсних оглядів творчі команди міст, районів та об’єднаних територіальних громад Хмельниччини представляють тематичну програму з використанням автентичних пісень, танців, ігор, легенд, говірок тощо, які побутували у їхній місцевості, експонують виставку декоративно-ужиткового мистецтва, описуючи місцеві традиційні ремесла і техніки, а також презентують рецептуру і технологію приготування місцевих страв у відповідності з національними традиціями вживання і застосування.

5 жовтня 2017 року свою конкурсну програму представив Шепетівський район, продемонструвавши злагоджену роботу закладів культури у напрямку збору та вивчення фольклорного матеріалу, якісну творчу подачу та режисерське вирішення конкурсних презентацій, за допомогою яких відкрилися нові зразки самобутньої місцевої культури. Колективи району широко представила розмаїття пісенного фольклору: обрядові, родинно-побутові пісні, ігри. Також яскраво була представлена традиційна кухня та виставка декоративно-ужиткового мистецтва, яка вражала виробами гончарства, ткацтва, вишивкою та старовинним вбранням.

За результатами проведення конкурсу, кращі презентовані зразки будуть видані окремими збірками задля збереження і популяризації національних надбань, української самобутності та нематеріальної культурної спадщини Хмельниччини для прийдешніх поколінь.

 

Сектор інформаційної діяльності Шепетівської РДА