11.10.2017 — 16:10

На Хмельниччині Кернел побудує найсучасніший завод із переробки олійних культур

Сьогодні, 11 жовтня, голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук та Директор з управління виробничими активами компанії Кернел Юрій Пугач підписали меморандум про співпрацю щодо будівництва заводу з виробництва соняшникової олії на базі діючого елеватора Кернел у Старокостянтинові.

Планова річна потужність підприємства складатиме 1 мільйон тонн насіння соняшника. Для реалізації проекту буде інвестовано $130 млн із коштів, які Кернел нещодавно залучив при розміщені єврооблігацій. Введення виробничих потужностей в експлуатацію заплановано на середину 2020 року.

За словами очільника області, певний час велись переговори з представниками даної компанії, в результаті яких,  Кернел обрала саме Хмельниччину для будівництва такого заводу.

Варто зазначити, що Кернел – це найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Свою продукцію Кернел експортує більш, ніж у 60 країн світу. З листопада 2007 року акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі (WSE). В компанії працюють 16 000 людей.

«На даний час в Хмельницькій області проводиться майже вся переробка сільськогосподарської продукції, зокрема 60% виробництва пивного солоду, переробка сої (1,5 тис.тон на добу), а також область займає перше місце по врожайності та переробці цукрового буряку», – зазначив Олександр Олександрович й висловив сподівання, що співпраця з компанією Кернел буде успішною і результативною.

Директор з управління виробничими активами Кернел Юрій Пугач подякував керівництву області за активну позицію і прагнення залучити масштабні інвестиції в свій регіон.

«Така підтримка є важливою умовою для нас при виборі місця будівництва. До того ж завдяки сприятливим кліматичним умовам Західна Україна демонструє стрімкі темпи зростання виробництва олійних культур. При цьому сучасні технології вирощування дозволяють уникнути виснажування ґрунтів і таким чином зберігати навколишнє середовище. Насіння соняшника залишається найрентабельнішою культурою в сівозмінні українських сільгоспвиробників. Наразі середня врожайність соняшника в Хмельницькому регіоні складає 3,5-4 тонни на гектар, тоді як в середньому в Україні – 1,5-2 тонни на гектар. Проте більшість переробних підприємств розташована у південно-центральній частині країни. Будівництво заводу – це безперечна перевага для Хмельниччини. Значні перспективи і збільшення прибутковості виробники насіння соняшника отримають за рахунок скорочення логістичних витрат. Ми завжди будуємо відкриті і чесні відносини з партнерами. Нам довіряють свою продукцію понад 3 тисячі виробників сільгосппродукції по всій Україні».

Хмельниччина вже понад 6 років є місцем дислокації виробничих потужностей Кернел. З 2011 року на агропідприємствах та елеваторах компанії в Хмельницькому регіоні працюють 1700 співробітників, свої земельні ділянки холдингу довірили 50000 пайовиків, щорічно 200 студентів місцевих вишів проходять стажування на полях, що обробляє Кернел. Протягом цього часу в області компанією було сплачено понад 350 мільйонів гривень податків, 35 мільйонів гривень спрямовано на реалізацію соціальних проектів з підтримки місцевих громад та розвитку інфраструктури сільських територій.

Перед підписанням меморандуму Олександр Корнійчук запевнив інвестора у повному сприянні  та підтримці у втіленні вищезазначеного проекту.

 

 

 

Довідково.

Компанія Кернел, найбільший світовий виробник та експортер соняшникової олії, розширює виробничі потужності за рахунок будівництва найбільшогов Україні заводу із переробки олійних культур (соняшник, рапс, соя).

Місцем реалізації масштабного інвестиційного проекту обрано Старокостянтинівський район Хмельницької області на базі діючого елеватора Кернел. Планова річна потужність підприємства складатиме 1 мільйон тонн насіння соняшника.

Новий завод стане найсучаснішим в Україні у своєму сегменті. Високотехнологічне обладнання та європейські стандарти управління якістю, охорони праці й екології забезпечать відповідність виробництва найвищим світовим стандартам. Підприємство збільшить обсяги податкових надходжень до місцевого бюджету, дасть нові робочі місця, а також змогу місцевим компаніям брати участь у тендерах на роботи та послуги.