11.10.2017 — 11:52

У ДОЗ за «круглим столом» обговорили проблему дитячого аутизму на Хмельниччині         

 

10 жовтня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день психічного здоров’я. У Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації саме цього дня організували «круглий стіл», який присвятили роботі з дітьми-аутистами у місті Хмельницькому та обговорили шляхи її покращення.

Участь у «круглому столі» взяли не лише медики й освітяни, які безпосередньо працюють з такими дітьми, але й батьки, для яких такий діагноз часто стає «громом серед ясного неба». Почути про ситуацію із дитячим аутизмом на Хмельниччині приїхала і головний фахівець Фонду Марини Порошенко Аліна Мельник.

Організатори зустрічі підкреслили, що саме такий формат допоможе об’єднати зусилля державних структур та громадських організацій навколо дітей з аутизмом, щоб працювати як одне ціле. А головне – навчити батьків спілкуватися між собою і не боятися цього діагнозу.

Директор Департаменту охорони здоров’я області Яків Цуглевич проаналізував стан та проблеми у здійсненні діагностики дітей-аутистів у місті Хмельницькому, а також яким чином вдосконалити виявлення такого захворювання у дітей в ранньому віці. Він наголосив, що це питання актуальне не лише для нашої області, але й всієї України та світу загалом. До прикладу, за даними Центру з контролю та профілактики захворювань, у США поширеність розладів аутистичного спектру спостерігають у 1 дитини зі 160 новонароджених. При цьому, хворіють діти не залежно від місця проживання, раси, національних чинників, інтелектуального рівня чи соціального статусу батьків. Аутизм не зникає з віком, а лише змінює свої прояви. Тому підтримка таким людям потрібна протягом усього життя.

Офіційна статистика МОЗ свідчить, що в Україні за 5 років зросла захворюваність серед дітей на аутизм. У 2016 році в нашій державі було зареєстровано 6259 дітей, віком до 17 років, котрі знаходяться під наглядом дитячого психіатра. У Хмельницькій області таких дітей було 156, а в обласному центрі – 43. І це попри те, що діагностика покращується, а в клінічному протоколі впроваджуються сучасні діагностичні процедури.

Водночас, головний лікар Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру Лілія Брухнова додала, що встановити діагноз «аутизм» може лише команда фахівців, куди входять дитячий психіатр, психолог, соціальний педагог та логопед. Проте у діагностиці розладів спектру аутизму головну роль відіграє опитування батьків та безпосереднє спостереження за дитиною. Оскільки немає жодних інструментальних чи лабораторних методів, що дозволяють встановити або виключити зазначений діагноз. Якщо «аутизм» стає підтвердженим фактом, фахівці складають індивідуальну програму реабілітації. Адже сучасні методики дозволяють досягти помітних успіхів, особливо якщо розпочинати працювати з дитиною якнайраніше.

Діти-аутисти міста Хмельницького перебувають під наглядом дитячих психіатрів Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру. Там для ранньої діагностики цього захворювання впроваджені нові методики – опитувальник для батьків (або тих, хто доглядає) адаптивної поведінки Вайнленда, опитувальник PAC (CASD). На майбутнє, запланували придбання тесту ADOS – для напівструктурованої оцінки актуальної поведінки.

Директор ДОЗ додав, що обласна рада уже виділила 100 тис. грн. на придбання цього апарата, тому незабаром, сподіваються, він уже з’явиться в медзакладі. Цей швидкий тест допоможе діагностувати аутизм на ранніх стадіях.

Яків Цуглевич повідомив, що з 2013 року в області діє державна програма щодо безкоштовного лікування дітей з такими розладами. Проте, цих дітей треба не лише лікувати, але й проводити реабілітацію. Для покращення надання допомоги, у Хмельницькому обласному психоневрологічному диспансері заплановано ввести ще одну посаду психолога та корекційного педагога.

Директор Департаменту запропонував батькам співпрацювати і вести конструктивний діалог, обговорювати проблеми, що виникають у процесі діагностики та реабілітації. Він запевнив, що це питання будуть вирішувати разом, бо хочуть щоб діти з аутизмом жили в соціумі, а діагностика та лікування були на належному рівні.

Представники громадських організацій та батьки дітей з аутизмом ділилися досвідом про лікування та реабілітацію цієї недуги за кордоном, зокрема, в Ізраїлі.

Крім того, під час зібрання присутні проаналізували організацію роботи з такими дітьми у Хмельницьких міських спеціальних та загальноосвітніх школах, підготовку педагогічних кадрів, проблеми взаємодії «батьки-спеціалісти» та пошук спільних рішень. Також обговорили випадки зі щоденного досвіду спілкування педагогів з дітьми-аутистами у містах Нетішині та Кам`янці-Подільському. Викладачі Хмельницької спеціалізованої «Школи Життя» поділилися практикою співпраці педколективу з батьками.

У ході «круглого столу» фахівці пояснили батькам механізми виявлення дитячих психофізичних розладів в дошкільному та шкільному віці, раннє втручання при дитячому аутизмі та його медичні аспекти.

На завершення засідання його учасники обрали та затвердили постійно діючу робочу групу, яка буде координувати спільні дії державних та громадських структур і батьків у напрямку організації роботи з дітьми-аутистами у Хмельницькій області.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.