12.10.2017 — 11:40

Ефективна організація евакуаційних заходів при надзвичайних ситуаціях – життєво важливе питання для безпеки населення

11 жовтня поточного року в облдержадміністрації проведено засідання обласної комісії з питань евакуації, в якому взяли участь голови місцевих комісій з питань евакуації райдержадміністрацій та міських виконавчих комітетів (міст обласного значення) міст обласного значення рад.

На засіданні розглянуто питання про виконання завдань, покладених на органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, з організації планування евакуаційних заходів при виникненні надзвичайних ситуацій.

Як зазначив заступник начальника управління цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрій Корева, в області здійснюють свою діяльність 617 потенційно небезпечних підприємств та об’єктів. Серед них Хмельницька атомна електростанція, 14 хімічно-небезпечних виробництв, 101 об’єкт нафтогазопроводів, 13 нафтобаз і складів паливно-мастильних матеріалів, склади озброєння та боєприпасів, 19 потенційно небезпечних гідроспоруд. Аварії на кожному з таких об’єктів можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій. На випадок виникнення аварій органами влади розробляються спеціальні плани заходів, що призначені для забезпечення максимально ефективної взаємодії всіх органів, служб з метою зменшення негативних наслідків НС та убезпечення населення, що перебуває у зоні ураження.

Одним з найбільш ефективних способів захисту населення при виникненні надзвичайних ситуацій є евакуація населення. Саме забезпечення евакуації населення із зони лиха було основним питанням проведеного засідання. Юрій Корева нагадав, що в області діє регіональна система оповіщення, та поінформував присутніх про результати перевірки систем оповіщення в області. Також посадовець розповів про нормативні документи, що регламентують діяльність евакуаційних комісій, визначають вимоги та порядок здійснення заходів у разі наздвичайної ситуації.

Окрім того, учасники засідання обговорили основні шляхи організації здійснення евакуаційних заходів на рівні районів та міст – оповіщення населення, транспортного забезпечення, проведення інформаційної роботи, направленої на підвищення рівня знань громадян щодо дій та правил поведінки при виникненні надзвичайних ситуацій, взаємодії органів управління та сил цивільного захисту.

За результатами засідання прийняті відповідні рішення щодо організації планування та виконання заходів з евакуації.

За інформацією управління цивільного захисту населення облдержадміністрації