12.10.2017 — 09:52

Міноборони збільшить замовлення на ПТРК «Стугна» та «Корсар», а також закупить БТР-4 останньої модифікації

Про це повідомив Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак на Міжнародній виставці «Зброя та безпека», яка проводиться в Києві. На цьому збройовому форумі свою продукцію представили майже 400 компаній-виробників з 15 країн світу. У павільйонах і на відкритих майданчиках виставлено понад 50 натурних зразків військової і спеціальної техніки, плавзасобів та обладнання для виробництва озброєння.

Однією з особливостей цьогорічного збройового форуму є значне зростання кількості іноземних учасників. Так, вперше на київській виставці організовано національний павільйон Пакистану. Тут широко представлена продукція державних і приватних структур ОПК Туреччини, підвищено присутність Китаю і ОАЕ. Суттєво зросло й без того традиційно значне представництво Польщі. Зокрема Міністерство національної оборони цієї країни презентувало самохідну 155-мм гаубицю «KRAB».

Як завжди широко на цьогорічній виставці представлено досягнення підприємств вітчизняного ОПК, ДК «Укроборонпром», ГО «Ліга оборонних підприємств України», ГО «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України», окремих державних і приватних компаній. Особливо потужні експозиції флагманів вітчизняної промисловості, зокрема, АТ «Мотор Січ», КБ «Південне», завод «Кузня на Рибальському», ДП «Завод «Арсенал» тощо.

 

На цьогорічній виставці продемонстровано чимало нових розробок. Так, «Мотор Січ» представив блоки для підвісного розміщення ракетного озброєння, мінних пакетів для встановлення на вертольоті Мі-8МСБ-В, систему бронювання його кабіни, а також проект легкого багатоцільового гвинтокрила Мі-2МСБ. Низку новітніх розробок представила на виставку науково-виробнича фірма «Адрон», зокрема комплекс бортового захисту вертольота, тобто станцію оптико-електронного пригнічення, автомат викиду перешкод, екранно-вихлопний пристрій.

Окрім того, Житомирський та Київський бронетанкові заводи спільно з ДАХК «Артем» вперше продемонстрували бойову машину підтримки танків «Страж». Вона призначена для вогневої підтримки танків на полі бою, забезпечення їхнього захисту та знищення як повітряних, так і наземних цілей — від розрахунків протитанкових ракетних комплексів до ворожої бронетехніки та вертольотів.

Серед «родзинок» виставки — вперше представлений в Україні бронетранспортер БТР-4МВ1, розроблений на ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова». Це повнопривідна броньована плавуча машина з колісною формулою 8х8. У порівнянні з БТР-4Е в неї внесено низку покращень, спрямованих на підвищення живучості та бойової ефективності.

«Мені сподобався БТР-4 останньої модернізації. Він змінився у порівнянні з тими, які ми закуповували 2014 року. Це зовсім інша машина, враховані та усунені всі недоліки. Вона набагато краще поводиться на воді, краще броньована, набагато кращою стала система управління, безпечнішою для водія і командира, покращено протимінний захист, порядок завантаження і вигрузки особового складу. Тобто, якщо порівняти ту машину, яка була 2014 року і зараз, відбулося близько 100 доопрацювань», — розповів Степан Полторак.

Міністр оборони України повідомив, що по завершенні цієї виставки буде підписано контракт на закупівлю БТР-4Е останньої модифікації.

Він також наголосив, що з урахуванням фінансового ресурсу, який Міністерство оборони отримало влітку, зараз проводиться процедура підписання договорів і початок виробництва танків «Оплот».

Відкриваючи цьогорічний міжнародний форум зброярів, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов наголосив на унікальності цьогорічної міжнародної виставки, яка полягає у значній кількості учасників та якості представлених зразків ОВТ. Він також високо оцінив плідну співпрацю державних і приватних виробників оборонної продукції. Це сприяє підвищенню конкуренції, якості продукції та зниженню її ціни. Олександр Турчинов також зазначив, що всі новітні розробки українських зброярів проходять випробування не лише в лабораторіях, на полігонах, а й у бойових умовах. За результатами застосування зброї наші розробники вносять десятки, сотні конструктивних змін для підвищення ефективності ОВТ вітчизняного зразка. Цьому сприятиме також посилення співпраці з міжнародними фахівцями. За словами Олександра Турчинова, цьогорічна міжнародна виставка — своєрідний оглядовий майданчик сучасного стану озброєнь і військової техніки, перспектив їхнього розвитку, поглиблення міжнародного співробітництва в цій сфері із зарубіжними партнерами.

Своєю чергою Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак під час ознайомлення з експозицією виставки окреслив перспективи переозброєння українського війська.

«Якщо поточного року на потреби Міністерства оборони з бюджету виділили 69 млрд грн, то на 2018-й передбачається значне збільшення фінансування. І найголовніше — у бюджеті наступного року ми плануємо суттєво збільшити фінансовий ресурс на модернізацію і закупівлю нової техніки, і не тільки українського виробництва.

Сьогодні ми знаємо, які наші потреби і що нам можуть продати наші партнери, але остаточне рішення щодо кількості, номенклатури озброєння ми приймемо тоді, коли отримаємо бюджет в кінцевому вигляді», — сказав Міністр оборони України Степан Полторак.

Окрім того, глава оборонного відомства зазначив, що поточного року були внесені зміни до державного оборонного замовлення, які передбачають збільшення закупівлі ПТРК «Стугна» та «Корсар».

«Якщо порівняти перші протитанкові ракетні комплекси українського виробництва «Стугна» і «Корсар» з нинішніми — різниця значна. Тому й обсяги закупівлі протитанкових засобів значно збільшуються», — наголосив Міністр оборони України.

Серед пріоритетів у закупівлях ОВТ на наступний рік він назвав засоби протиповітряної оборони, протитанкові засоби, засоби радіоелектронної боротьби, безпілотні літальні апарати та інше озброєння, що значно підвищить рівень боєздатності нашого війська.

На виставці не лише оглядають останні досягнення у виробництві зразків ОВТ, а й обмінюються досвідом у межах конференцій, круглих столів. Іноземні фахівці високо оцінюють продукцію українського оборонно-промислового комплексу, який вкотре продемонстрував конкурентні експортні можливості. Для подальшого зміцнення наших позицій на світовому ринку ОВТ українським підприємствам потрібні новітні технології, взаємний обмін технологічними і технічними ідеями з провідними зарубіжними компаніями і виробниками. У цьому плані черговий міжнародний форум зброярів відіграє важливу роль.

«Народна армія»