19.10.2017 — 09:46

В облдержадміністрації говорили про особливості Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання»

За ініціативи Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації відбулось засідання “круглого столу” з представниками райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад, об’єднаних територіальних громад з питання “Практичні аспекти застосування місцевими органами влади Закону України “Про державну допомогу суб’єктам господарювання”.

Про головну тематику порушеного питання інформував заступник голови обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Примуш Роман Борисович.

Як зазначив Роман Борисович, однією зі складових Угоди про асоціацію між Україною з ЄС є зобов’язання України щодо створення ефективної системи моніторингу та контролю державної допомоги суб’єктам господарювання. В рамках зобов’язань України,  02 серпня 2017 року набрав чинності Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», який був прийнятий Верховною Радою України ще у 2014 році.

Прийнятий Закон є засобом боротьби з корупційними схемами шляхом запровадження прозорого механізму витрачання державних ресурсів. Основне призначення Закону – це забезпечити ефективність управління державними фінансами в Україні в цілому, що принесе користь кожному платнику податків.

Нові правила надання підтримки бізнесу за рахунок ресурсів держави стають обов’язковими як для надавачів державної допомоги (органів виконавчої влади і місцевого самоврядування), так і для її отримувачів (суб’єктів господарювання).

З 02 серпня 2017 року відповідні органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи адміністративно-господарського управління та контролю, а також юридичні особи, що діють від їх імені, які уповноважені розпоряджатися ресурсами держави чи місцевими ресурсами (надавачі державної допомоги) будуть зобов’язанні:

повідомляти про нову державну допомогу Антимонопольний комітет України;

надавати Антимонопольному комітету України інформацію про чинну державну допомогу, надану протягом попереднього фінансового року;

повідомити Антимонопольний комітет України про існуючі програми державної допомоги, що діятимуть на момент 02 серпня 2017 року.

Учасники заходи взяли активну участь в обговоренні реалізації вимог зазначеного Закону, були розглянуті практичні поради щодо форм державної допомоги, порядку погодження надання державної допомоги з Антимонопольним комітетом України, та максимально ефективного використання ресурсів держави.