30.10.2017 — 18:00

В. Кальніченко: На сьогоднішній день найважливішим питанням для органів влади є організація стабільної роботи всіх об’єктів інфраструктури та життєзабезпечення

30 жовтня, у режимі селекторної наради, відбулося планове засідання комісії з питань ТЕБ та НС. Головував на засіданні перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко.

Крім членів комісії, участь у засіданні взяли голови районних, міських (міст обласного значення) комісій з питань техногенно-екологічної безпеки, голови об’єднаних територіальних громад; керівники окремих відомств, установ області та інші запрошені.

“На сьогоднішній день найважливішим питанням для органів влади є організація стабільної роботи всіх об’єктів житлово-комунального господарства, медичних та освітніх закладів, об’єктів соціальної сфери, забезпечення належного реагування щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах інфраструктури та життєзабезпечення”, – зазначив Володимир Ілліч розпочинаючи засідання комісії. 

Більш детально про результати проведених перевірок та готовність органів влади та відповідних служб до зимового періоду доповів Дмитро Бондар – перший заступник начальника Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області.

Дмитро Володимирович зазначив, що на виконання Плану основних заходів цивільного захисту на 2017 рік та з метою виконання доручення першого заступника голови Хмельницької облдержадміністрації, працівниками Головного управління в період з 04 по 10 жовтня 2017 року проведені перевірки готовності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, систем життєзабезпечення, сил і засобів до реагування на можливі надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру в осінньо-зимовий період 2017/2018 року.

Під час перевірок основна увага зверталась на готовності до роботи в зимовий період райавтодорів, створення триденного запасу паливо-мастильних матеріалів, стан заготівлі протиожеледної суміші, наявність укладених угод сільськими радами з підприємствами та агроформуваннями на залучення снігоприбиральної техніки, працездатність резервних джерел живлення в центральних районних лікарнях, тощо.

За результатами перевірки встановлено, що не у всіх районах укладено угоди з підприємствами та агроформуваннями, які розташовані на відповідній території щодо залучення пристосованої снігоприбиральної техніки для розчистки доріг до населених пунктів, не вжито всіх вичерпних заходів щодо закладення до матеріальних резервів міських, селищних та сільських рад паливо-мастильні матеріали для забезпечення реагування на надзвичайні події протягом осінньо-зимового періоду тощо.

Відтак, вкотре наголошено на негайному усуненні усіх недоліків.

Окремо члени комісії зупинилися на питанні готовності Служби автомобільних доріг до роботи в зимовий період, а саме на її спроможності оперативно проводити розчистку та посипку доріг, забезпечити проїзди до населених пунктів, а також готовності техніки до роботи.

Слово для доповіді було надано начальнику Служби автодоріг у Хмельницькій області Петру Гнидюку, який відмітив, що по підготовці філій ДП “Хмельницький облавтодор” до роботи в осінньо-зимовий період забезпечено:

34,2 тис.т. піску – 88% від річної потреби, 4,81 тис.т. солі – 94% від річної потреби, отримано 55 вагонів солі;

підготовлено 208 од. техніки та обладнання філій, задіяних на зимовому утриманні доріг;

на аварійно-небезпечні ділянки автодоріг (спуски, підйоми. Зупинки тощо) вивезено 3,8 тис.т. піщано-сольової суміші для ручної посипки;

укладено 31 договір на залучення 50 одиниць техніки сторонніх організацій для очисти доріг від снігу;

укладено 101 договір з найманими працівниками для ручної посипки аварійно-небезпечних ділянок доріг;

на автодорогах встановлено 660 комплектів знаків “зимової тематики”;

підготовлено для встановлення 5260 шт. напрямних віх;

створений триденний запас ПММ в кількості 3,5 тис. л. бензину, 3,7 тис. л. автогазу та 25 тис. л. дизпалива для забезпечення обробки доріг ПСС при перших ускладненнях погодних умов.

Також службою автодоріг спільно з ДП “Хмельницький облавтодор” розроблений Порядок взаємодії при виникненні загрози природних стихійних явищ та надзвичайних подій.

Крім цього, розроблений та затверджений порядок взаємодії з обласною “Укрпоштою” в частині отримання інформації від водіїв, які перевозять пошту, про виявлені факти ускладнень проїзду по автодорогах з метою забезпечення відповідного реагування.

Наразі працівниками Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, облавтодору та Нацполіції проводиться осінній комісійний огляд автодоріг загального користування.

За словами доповідача, аналізуючи хід підготовки дорожніх організацій облавтодору, можна відмітити належний рівень підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2017/2018 років, який відповідає вимогам наказів Укравтодору та ПАТ ДАК “Автомобільні дороги України”.

В свою чергу Володимир Кальніченко зауважив, що підтримання доріг в робочому стані є запорукою безаварійної експлуатації транспорту. Відтак, необхідно покращити контроль за технічним станом спеціалізованої прибиральної техніки та заготівлею  посилочного матеріалу і реагентів.

Другим питанням порядку денного розглянуто питання про забезпечення непрацюючого населення області засобами індивідуального захисту та організація діяльності постів РХС та стан виконання заходів ЦЗ в об’єднаних територіальних громадах.

 

Так, на території області здійснюють свою діяльність 14 хімічно небезпечних об’єктів, на яких зберігається і використовується у технологічному процесі небезпечні хімічні речовини та радіаційно небезпечний об’єкт – Хмельницька АЕС. В прогнозовану зону хімічного забруднення зазначених об’єктів потрапляє 1,225 тис. осіб непрацюючого населення.

Кодекс цивільного захисту України передбачає завчасне накопичення і підтримання  у постійній готовності засобів індивідуального захисту для населення, яке проживає у прогнозованих зонах хімічного забруднення і зонах спостереження суб’єктів господарювання радіаційної небезпеки.

На виконання Кодексу цивільного захисту України та з метою організації і здійснення заходів щодо радіаційного і хімічного захисту на території області на базі підприємств, установ, організацій  передбачено розгортання 113 постів радіаційного і хімічного спостереження, перелік яких затверджено рішенням комісії з питань ТЕБ та НС облдержадміністрації.

На даний час в області створено 26 об’єднаних територіальних громад, на які, відповідно до ст.19 Кодексу цивільного захисту України, покладені ряд важливих завдань щодо попередження і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

В цілому в громадах організовано виконання заходів цивільного захисту населення та територій. Разом з тим, не всі громади в повній мірі включилися в дану роботу і на сьогодні є ряд проблем.

В продовження засідання присутні заслухали інформацію начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ігоря Баланюка про стан забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я питною водою.

Ігор Михайлович зазначив, що враховуючи наявність на території області артезіанських свердловин, які не використовуються, зарезервованих, безгосподарних, а також у зв’язку з низькою водністю, доцільно провести обстеження таких свердловин, провести аналіз води на відповідність нормам для питного водопостачання, для забезпечення населення питною водою, особливо в сільській місцевості. Існує реальна можливість забезпечення сільських населених пунктів якісними підземними водами шляхом організації в них централізованого водопостачання із основних горизонтів підземних вод.

Слід наголосити, що до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад віднесено забезпечення ефективного використання природних ресурсів. У випадку виявлення безгосподарної артезіанської свердловини відповідна сільська, селищна чи міська ради зобов’язані вжити заходів щодо взяття їх на баланс та утримання в належному стані.

На завершення засідання заслухано доповідь першого заступника начальника ГУ ДСНС України в області Дмитра Бондара про стан виконання розпорядження Кабінету міністрів України від 20.09.2017 року «Про деякі питання державного нагляду у сфері техногенної та пожежної безпеки» та впровадження автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей в разі їх виникнення (відповідно до статті 53 Кодексу Цивільного захисту України).

Так, відповідно до вимог Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2017 року №643-р Головним управлінням ДСНС України в області проводяться позапланові перевірки стану техногенної і пожежної безпеки у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, закладах охорони здоров’я із стаціонарним лікуванням, будинках для людей похилого віку та інвалідів, закладах відпочинку та оздоровлення державної та комунальної форми власності. Станом на сьогодні перевірки ще тривають, разом з тим уже зараз можна говорити  що є суттєві недоліки причини виникнення яких необхідно усунути.

У ході обговорення було висловлено ряд пропозицій і зауважень.