01.11.2017 — 18:23

В.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун провела відеоселекторну нараду з регіонами

30 жовтня в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун провела селекторну нараду з регіонами в режимі відеоконференції. Від Хмельницької області участь у селекторі взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич, його заступники, посадові особи Департаменту, головні лікарі центрів ПМСД області.

Уляна Супрун нагадала, що 19 жовтня Верховна Рада України у 2-му читанні проголосувала за законопроект 6127, який дає старт змінам у системі фінансування охорони здоров’я в Україні. Посадовець нагадала, що передувала ухваленню закону велика інформаційна кампанія та спілкування з різними людьми в регіонах України. Вона подякувала усім, хто долучився до розробки цього документу. Ухвалення Закону Уляна Супрун назвала спільною перемогою, яка поклала старт змінам у системі охорони здоров’я. Перетворення розпочинаються зі змін у фінансуванні. У Міністерстві мають сподівання, що підпис Президента під документом з’явиться не пізніше середини листопада.

В. о. Міністра пояснила, що зміни у фінансуванні на рівні первинної ланки почнуться з 1 січня 2018 року. Перехід відбуватиметься поступово, тому субвенцію поки не відмінятимуть. Нова система більше профінансує первинну ланку і допоможе надавати кращу допомогу громадянам.

Посадовці стверджують, що автономізації медичних закладів, за яку проголосували ще у квітні, боятися не потрібно. Це допоможе медичним закладам отримати самостійне управління, вони самі підбиратимуть і найкращих працівників, і зможуть регулювати їм зарплати. Крім того, змінами до положень передбачено, що функції керівника медзакладу будуть розподілені між головним лікарем і менеджером (адміністративним директором). Менеджер буде займатися фінансовими і адміністративними справами, а головний лікар – медичними. Така практика існує у більшості країн Європи.

Також Уляна Супрун анонсувала кампанію «Лікар для кожної родини», в ході якої будуть заохочувати громадян укладати угоди зі своїми сімейними лікарями, педіатрами або лікарями загальної практики. Проте люди мають чітко усвідомлювати послідовність своїх дій та кроків у цьому напрямку.

В свою чергу, заступник Міністра Павло Ковтонюк додав, що уже за 2-3 тижні у Києві відбудеться розширена нарада керівників МОЗ з представниками регіонів. На ній обговорять детально план втілення реформи на 2018 рік. Посадовець повідомив, що протягом наступного року і в Міністерстві, і на місцях мають посилено працювати над тим, щоб новий вид відносин з договорами і тарифами за кожного пацієнта вступив у дію.

Крім того, не варто забувати і про автономізацію закладів, тобто переведення їх у статус комунальних некомерційних підприємств. Лише таким чином вони зможуть отримувати кошти від держави за кожного пацієнта.

Іще один аспект, на якому наголошують у Міністерстві – можливість працювати з єдиним електронним реєстром пацієнтів. Туди будуть внесені дані всіх людей, які уклали угоди з лікарями. Тому заклади мають бути відповідно укомплектовані комп’ютерною технікою.

Павло Ковтонюк роз’яснив і суть Ініціативи Президента України Петра Порошенка щодо підтримки сільської медицини. Зазначений законопроект уже був проголосований в першому читанні. Він передбачає, що з наступного року додаткові кошти зі спеціального фонду держбюджету для реалізації цього закону надійдуть у всі області. Зараз триває підготовки підзаконних актів та окремих типових рішень і моделей організації первинної допомоги. Над цим працюють МОЗ та Міністерство регіонального розвитку. На втілення цієї Ініціативи планують витратити 4 млрд. грн.

У ході відеоселекторної наради керівники Міністерства заслухали запитання регіонів. До наступної зустрічі у столиці пообіцяли проаналізувати їх та дати відповіді.

Насамкінець Уляна Супрун висловила сподівання, що у співпраці з регіонами зможуть завершити розпочаті зміни до 2020 року. І, таким чином, показати громадянам, що медичні послуги в Україні можуть бути якісними та доступними. А ще вдасться зменшити смертність від хвороб і підтримувати здоров’я громадян.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.