09.11.2017 — 09:32

Голова Держпраці Роман Чернега провів онлайн-прийом з громадянами Хмельницької області

Лікарі Хмельницької облстоматполіклініки звернулися на онлайн-прийомі до Голови Держпраці Романа Чернеги зі своєю нагальною проблемою – тиском, за їхніми словами, з боку керівництва поліклініки щодо їхнього неправомірного звільнення. Також, лікарі стверджують, що голова обласної профспілки жодним чином не намагається допомогти відстояти їхні права.

Так, вони просять роз’яснити,  чи правомірно їх звільняють за ч. 2 ст. 40 КЗпП України, якщо при прийнятті на роботу була відома освіта на підставі поданих відповідних документів про освіту?

Голова Держпраці зазначив, що відповідно до умов пункту 2 статті 40 КЗпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності може бути розірваний роботодавцем, зокрема, у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації, які перешкоджають продовженню даної роботи.

Невідповідність займаній посаді або виконуваній роботі – це об’єктивна нездатність працівника в силу кваліфікації систематично виконувати трудові обов’язки за спеціальністю, кваліфікацією (посадою), яка обумовлена трудовим договором, що об’єктивно перешкоджає належному продовженню даної роботи, за відсутності винних дій (бездіяльності) працівника у такому їх виконанні. Обставини, які вказують на вину працівника у несвоєчасному чи неналежному виконані обов’язків без поважних причин, порушення ним трудової дисципліни, не можуть обґрунтовувати невідповідність займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації та необхідність його звільнення згідно з пунктом 2 статті 40 КЗпП України.

Однак, якщо працівник був прийнятий па роботу без наявності документа про освіту, передбаченого кваліфікаційними вимогами, він не може бути звільнений з роботи через відсутність такого документа за зазначеною статтею, тому що роботодавцю про таку невідповідність було відомо й раніше – при прийнятті працівника на роботу. Встановлення роботодавцем такої обставини, за відсутності конкретних фактів неналежного виконання трудових обов`язків саме через недостатню кваліфікацію по суті є загальною оцінкою роботи працівника, що не може обґрунтовувати підставу звільнення згідно з пунктом 2 статті 40 КЗпП України.

Так, Роман Чернега пояснив, що Держпраці у такій ситуації на стороні працівників, та зі свого боку пообіцяв звернутися до керівництва професійної спілки працівників охорони здоров’я України, аби вони могли розглянути звернення лікарів Хмельницької облстоматполіклініки у межах своїх повноважень та звернути увагу на роботу керівника обласної профспілки щодо зазначеного звернення.

Одразу після закінчення онлайн-прийому Голова Держпраці зв’язався з Вікторією Коваль – Головою професійної спілки працівників охорони здоров’я України щодо попередження неправомірного звільнення лікарів Хмельницької облстоматполіклініки.