09.11.2017 — 14:36

Відбулося чергове засідання оперативного штабу зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя

9 листопада під головуванням першого заступника обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка відбулося чергове засідання оперативного штабу зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя.

З першого питання про стан захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, захоплення (поглинання) підприємств в аграрному секторі економіки (зокрема, за заявами ТОВ «Промінь Поділля», ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти», Староушицької селищної ради, жителів села Колодіївка, Кам’янець-Подільського району Хмельницької області) доповіли представник прокуратури Хмельницької області та представник  Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області.

Про результати роботи оперативного штабу зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя за період з 14.08.2017 по 09.11.2017 розповів Присяжний Олексій Іванович – начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Так, станом на 09.11.2017 відбулось 12 засідань оперативного штабу на яких було розглянуто 12 заяв, які стосувались: незаконного припинення прав оренди земельних ділянок; повернення землі, яка належить професійно-технічному навчальному закладу; викрадення врожаю; незаконного розподілу земельних ділянок; оформлення права власності на земельні ділянки; скасування рішень про державну реєстрацію права оренди земельних ділянок; перешкоджання у здійсненні господарської діяльності та недопущення неправомірного заволодіння майном; незаконної передачі Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області земельних ділянок у власність фізичним особам; ознак рейдерського захоплення комерційною структурою території комунального підприємства.

Олексій Іванович зауважити, що окремі питання, які розглядались на засіданнях оперативного штабу набули широкого резонансу, а тому до їх обговорення та вирішення неодноразово долучались народні депутати України, депутати обласної та районних рад, представники громадськості та ЗМІ.

Таким чином, за результатами розгляду вищевказаних заяв, правоохоронними органами встановлено ознаки кримінальних правопорушень та відкрито три (одне об’єднане) кримінальні провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі в рамках кримінальних проваджень вживаються заходи щодо встановлення усіх обставин вчинених кримінальних правопорушень та притягнення винних осіб до відповідальності.

Разом із тим, на виконання пункту 6 протокольного рішення оперативного штабу № 4 від 13.09.2017, райдержадміністраціями Хмельницької області створено 20 регіональних робочих груп для оперативного реагування на випадки захоплення земельних ділянок чи врожаю та інших порушень прав землевласників та землекористувачів.

На даний час районними державними адміністраціями області вживаються заходи щодо підвищення рівня правової обізнаності населення: проводяться наради з керівниками сільськогосподарських підприємств, власниками земельних часток (паїв), селищними, сільськими головами щодо попередження порушень земельного законодавства, крім того, поширюється інформація в місцевих засобах масової інформації про створення регіональних робочих груп для оперативного реагування на випадки захоплення земельних ділянок чи врожаю та інших порушень прав землевласників та землекористувачів.

Станом на 09.11.2017 на розгляді регіональних робочих груп звернень щодо протиправного захоплення земель чи збіжжя не перебуває.