10.11.2017 — 10:00

У МОЗ підбили перші підсумки проведення рутинної імунізації проти кору

8 листопада Міністерство охорони здоров’я України провело селекторну нараду з регіонами у режимі відеоконференції. Темою чергового діалогу стали перші результати рутинної імунізації проти кору.

Начальник відділу програмування та проектів Управління громадського здоров’я МОЗ України Сергій Платов нагадав, що стартувала рутинна імунізація у вересні 2017 року. Міністерство охорони здоров’я України для подолання спалаху кору в Україні видало відповідний Наказ. Відповідно до нього, позаплановій вакцинації підлягають 757 тис. 770 осіб. Мова йде про дітей 2008-2015 років народження, котрі, з певних причин, не були вакциновані. Так, за 8 тижнів заходами рутинної імунізації охоплено 271 456 дітей, а це 35,8%. За інформацією МОЗ, найбільший відсоток охоплення – у Луганській, Херсонській, Сумській, Полтавській областях та м. Київ. Суттєво відстають Івано-Франківська, Рівненська, Закарпатська та Миколаївська області.

Сергій Платов повідомив, що у залишку в Україні є 689 тис. доз вакцини проти кору. Посадовець пожурив представників регіонів, у яких високий відсоток розливу вакцин і при цьому вони нарікають на нестачу матеріалу для щеплення. Хмельницької області у цьому переліку немає.

Також Сергій Михайлович акцентував увагу на окремих питаннях організаційного характеру, зокрема якості подання електронної звітності, достовірності та об’єктивності зазначених у них даних. Він повідомив, що на початок листопада в Україні зафіксовано 58 тисяч відмов від вакцинації проти кору. Передумов, зазначив посадовець, для цього немає, адже комбіновану вакцину КПК (проти кору, паротиту та краснухи) «Пріорікс» уже багато років використовують в Україні і вона добре себе зарекомендувала.

У МОЗ найбільш важливою вважають комунікаційну складову, тобто роз’яснення серед батьків про важливість проведення щеплень. У цьому Міністерство тісно співпрацює з Всесвітньою організацією охорони здоров’я та ЮНІСЕФ. Спільно здійснюють моніторингові візити в регіони, де вивчають ситуацію, проводять тренінги і наради зі спеціалістами, які залучені до заходів імунопрофілактики.

Представник Центру з контролю та моніторингу захворювань Олена Кісляк, розповіла, що у порівнянні з літніми місяцями, майже вдвічі скоротилася кількість спалахів кору. Якщо влітку фіксували по 400 випадків за місяць, то тепер – близько 200. Проте стрімко зростає число спалахів кору, пов’язаних з громадянами ромської національності. Тому роботі з цією категорією осіб рекомендувала приділити більше уваги.

Головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Олександр Мирний повідомив, що станом на 3 листопада, щепленнями проти кору охоплено 40 % дітей із числа підлягаючих. Загалом, заходами рутинної імунізації на Хмельниччині заплановано охопити 15 344 дитини. Фахівець повідомив, що вакцини для цих потреб достатньо. Наразі в області є близько 23 тисяч доз, якої вистачить до кінця цього року і для щеплення дітей в наступному році. Проте, як і в державі загалом, у нашій області є багато відмовників від вакцинації. Олександр Мирний звертає увагу батьків на те, що ситуація із захворюваністю на кір в Україні напружена. Оскільки серйозні спалахи не так давно були зафіксовані в сусідніх Івано-Франківській, Тернопільській та Одеській областях.

У Хмельницькій області, завдяки посиленій рутинній імунізації та профілактичному загальному охопленню дітей, показники за 9 місяців цього року кращі або на рівні загальнодержавних.

Головний епідеміолог ДОЗ повідомив, що хворих на кір у Хмельницькій області почали реєструвати у травні цього року. Відтоді зафіксовано 10 випадків, 4 з них – діти. 6-ро з цих хворих привезли кір на Хмельниччину з інших областей. 2 останні випадки зафіксовані у Білогірському та Полонському районах. Хворі – місцеві жителі, котрі заразилися за місцем роботи (у Тернопільській області) та місцем навчання (у місті Вінниця). Студентка Вінницького медуніверситету захворіла на кір на початку листопада.

У Департаменті охорони здоров’я Хмельницької ОДА звертаються до батькам дітей, котрі у визначені строки не були щеплені від кору, провести вакцинацію зараз. Оскільки щеплення залишається єдиним і найбільш ефективним методом профілактики кору.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.