10.11.2017 — 16:54

В облдержадміністрації обговорили проблемні питання щодо встановлення засобів дистанційного зчитування показників

Сьогодні під головуванням т.в.о. заступника голови адміністрації Олега Гуменного відбулася нарада з обговорення проблемних питань, які виникають у сфері газопостачання.

У нараді взяли участь представники ПАТ “Хмельницькгаз”, голови райдержадміністрацій, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад.

Олег Гуменний зазначив, що така нарада ініційована на численні звернення голів райдержадміністрацій, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, аби розглянути проблемні питання в сфері газопостачання та заходи, необхідні для їх вирішення.

“На сьогоднішню нараду запрошені представники ПАТ “Хмельницькгаз”, аби керівники регіонів мали можливість у форматі діалогу отримати вичерпні відповіді на питання, які виникають при реалізації державної політики у сфері газопостачання”, – додав Олег Вікторович.

В процесі спілкування, найбільше учасників наради цікавило питання заміни старих газових лічильників на нові зі встановленням засобів дистанційного зчитування показників.

Перший заступник керівника ПАТ “Хмельницькгаз” Олександр Лоб відмітив, що згідно пункту 4 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015р. № 2494, власники комерційних вузлів обліку природного газу (крім комерційних вузлів обліку, які використовуються в побуті) мають забезпечити облаштування засобами дистанційної передачі даних власні комерційні вузли обліку в певні терміни.

Як зазначив Олександр Михайлович, в цьому році вже стала проблема в тому, що до 27 листопада 2017 року споживачі повинні забезпечити свої прилади обліку газу пристроями дистанційного зняття показів.

Продовжуючи, доповідач зауважив, що проблемним є і те, що часто виникає необхідність заміни самого лічильника, оскільки його конструкція не передбачає встановлення такого пристрою, а це веде за собою низку процедур, в тому числі і фінансових. Відтак, не усі споживачі газу мають можливість виконати цю вимогу вчасно.

За словами першого заступника керівника ПАТ “Хмельницькгаз”, це зумовлено як часовим, так і фінансовим чинником.

У ході спілкування, учасники наради вирішили ініціювати лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням продовжити термін встановлення засобів дистанційного зчитування показників до початку наступного періоду або 01 липня 2018 року, аби всі могли винайти необхідні кошти для виконання даної вимоги.