15.11.2017 — 16:30

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

15 листопада відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням  начальника ГТУЮ у Хмельницькій області  Віктора Худняка.

На засідання колегії були запрошені  керівники структурних підрозділів апарату Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, начальники відділів державної реєстрації актів цивільного стану області.

На порядок денний засідання колегії було винесено декілька питань.

Про стан здійснення Головним територіальним управлінням юстиції повноважень щодо розгляду скарг у сфері державної реєстрації та взаємодії із суб’єктами державної реєстрації  речових прав на нерухоме майно та бізнесу доповідав начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації ГТУЮ  Присяжний О.І.

Зокрема,  доповідач наголосив, що протягом січня-жовтня 2017 року на розгляд Комісії Головного територіального управління юстиції надійшло 24 скарги на рішення дії або бездіяльність державних реєстраторів, з них: 19 – у сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно і 5 – у сфері реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Із загальної кількості скарг, які надійшли до Головного територіального управління юстиції, 5 були розглянуті Комісією по суті, 5 залишено без розгляду по суті, 14 – направлено за належністю на розгляд до Міністерства юстиції України (згідно інформації Державних реєстрів рішення державних реєстраторів, які оскаржувалися Міністерством юстиції України не були скасовані).

До відома присутніх було доведено інформацію щодо адміністративного оскарження рішень, дій або бездіяльності суб’єкта державної реєстрації та  відповідальності суб’єктів державної реєстрації за порушення чинного законодавства в означеній галузі. Одночасно підкреслив, що працівниками Управління державної реєстрації вживаються заходи щодо сприяння обізнаності громадян щодо окремих аспектів державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, ведеться активна правороз’яснювальна робота.

Окрім того, з серпня 2017 року працівники Управління державної реєстрації беруть активну участь у роботі оперативного штабу зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя, створеного розпорядженням голови Хмельницької обласної державної адміністрації від 14.08.17 № 611/2017-р., а також надають правові консультації та роз’яснення із земельних питань громадянам, під час дзвінків на телефон «гарячої лінії» штабу. Станом на 15.11.2017 відбулось 12 засідань оперативного штабу, на яких було розглянуто 10 заяв, які стосувались: незаконного припинення прав оренди земельних ділянок; повернення землі, яка належить професійно-технічному навчальному закладу; викрадення врожаю; незаконного розподілу земельних ділянок; оформлення права власності на земельні ділянки; скасування рішень про державну реєстрацію права оренди земельних ділянок; перешкоджання у здійсненні господарської діяльності та недопущення неправомірного заволодіння майном; незаконної передачі Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області земельних ділянок у власність фізичним особам; рейдерського захоплення комерційною структурою території комунального підприємства.

Про стан здійснення Головним територіальним управлінням юстиції державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань  доповідала начальник відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Управління державної реєстрації ГТУЮ Іванова Н.К.

Доповідач наголосила, що одним із основних напрямків роботи Управління державної реєстрації  є реалізація  права громадян на свободу об’єднання для здійснення захисту своїх прав і свобод та інтересів людей, згідно зі статтями 36-37 Конституції України, шляхом державної реєстрації громадських формувань.

По напрямку реєстрації громадських формувань, за 10 місяців 2017 року працівниками відділу було розглянуто понад 1 000 (1174) комплектів документів щодо державної реєстрації громадських формувань.

На виконання вимог Закону України «Про громадські об’єднання» управлінням юстиції за 10 місяців 2017 року зареєстровано 89 новостворених громадських об’єднань;  припинено – 75,  всього на території області зареєстровано – 1740 громадських об’єднань.

Головним територіальними управлінням юстиції на виконання Закону України «Про політичні партії в Україні» протягом звітного періоду 2017 року зареєстровано – 28 обласних, районних (міських) організацій політичних партій,  припинено у поточному році – 34 організації політичних партій,  всього на території області зареєстровано – 7519;  легалізовано 151 первинний осередок політичних партій,  всього зареєстровано 8093 первинних осередків політичних партій.

Згідно Закону України «Про  професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» територіальним управлінням юстиції протягом поточного року зареєстровано 13 організацій профспілок (всього – 3027), припинено – 16.

На виконання Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» Головним територіальним управлінням юстиції  за 10 місяців 2017 року зареєстровано 14(з них перереєстровано – 9)  друкованих ЗМІ. Всього на території Хмельницької області зареєстровано 461 друкований засіб масової інформації з місцевою сферою розповсюдження.

Доповідачем наголошено, що працівниками управління юстиції постійно проводиться моніторинг Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо виявлення підстав для проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом її ліквідації, згідно вимог частини 4 статті 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Станом на 01.11.2017 проведено спрощену процедуру державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом її ліквідації на підставі судового рішення про припинення юридичної особи, не пов’язаного з банкрутством юридичної особи, якщо таке рішення прийнято судом після 1 липня 2004 року, і в разі якщо голова ліквідаційної комісії з припинення юридичної особи або ліквідатор юридичної особи протягом трьох років з дати оприлюднення повідомлення про постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, не пов’язаного з банкрутством юридичної особи, не надав суб’єкту державної реєстрації документи, необхідні для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації  щодо 97 організацій, з них 73 – громадських організацій, 18 – структурних утворень політичних партій, 6 – організації професійних спілок.

Доповідач окремо зупинилась на впровадженні реформ у сфері реєстрації громадських формувань. Зокрема,триває надання консультацій через запроваджений Головним територіальним управлінням юстиції Портал державних послуг -iGov,  завдяки якому всього надано – 85, за звітний період  -31 консультацій.

Про стан дотримання відділами державної реєстрації актів цивільного стану області вимог законодавства у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (за наслідками цільових перевірок) доповідала начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації ГТУЮ Войтко Т.В., яка поінформувала про те, що на виконання доручення Міністерства юстиції України від 16.02.2017 та наказу Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області від 28.02.2017 №90/09 «Про затвердження графіка та планів цільових перевірок відділів державної реєстрації актів цивільного стану  Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області  на 2017 рік» відділом державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області протягом березня-жовтня 2017 року було здійснено цільові перевірки роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області з 6 питань діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану. Зокрема:

– дотримання вимог законодавства, яким регламентовано порядок проставлення апостиля;

– дотримання вимог законодавства при державній реєстрації шлюбу, у тому числі у ході реалізації розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №502-р “Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу”;

– дотримання вимог Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 №96/5  при поновленні актових записів цивільного стану, що зберігаються на тимчасово окупованій території України;

– виконання вимог пункту 60 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 №921;

– дотримання вимог законодавства при державній реєстрації народження дитини, у тому числі при реалізації наказу Міністерства юстиції України від 26.08.2015 №1593/5 “Деякі питання організації роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану, пов’язаної з державною реєстрацією народження дитини” (зі змінами);

– дотримання вимог законодавства при внесенні змін до актових записів цивільного стану, зокрема щодо національності громадян.

Також було висвітлено основні недоліки, які  допускаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області у даних напрямках діяльності та визначенні заходи по їх усуненню.

На засіданні  колегії ГТУЮ також були розглянуті та затверджені методичні рекомендації на теми:

-«Погодження власних  актів суб’єктів нормотворення із заінтересованими органами та подання їх на державну реєстрацію до Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області»

-«Формування спадкових справ та оформлення їх для архівного зберігання»

-«Документи, які посвідчують особу заявника під час державної реєстрації»

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.

За інформацією Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області