17.03.2016 — 10:27

Розроблення Стратегії регіонального розвитку області

IMG_0937З метою розробки Стратегії регіонального розвитку області проведено засідання робочої групи під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Василя Процюка.

До складу робочої групи входять представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, представники провідних ВНЗ області, представники громадського сектору.

До участі у засіданні був запрошений  також директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, експерт Ткачук Анатолій Федорович.

Анатолій Федорович розповів про основні аспекти роботи з формування проекту Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області, обговорили поточну ситуацію з реалізацією Стратегії та на прикладі Європейських країн, акцентував увагу на  шляхах вдосконалення і оновлення Стратегії.

На початку засідання Василь Васильович зазначив, що  область, як і країна, перебуває в стані змін, це ставить перед нами нові виклики, і те, як ми відреагуємо на них, вплине на розвиток нашого краю.

Впровадження реформ, в тому числі децентралізації, перехід від об’єктивного до проектного підходу розвитку регіону зумовлює необхідність переглянути діючу Стратегію розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки.

IMG_0929Директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Максим Левицький проаналізував виконання Стратегії регіонального розвитку області за 2011-2020 роки.

За його словами, існує ряд причин, по яким необхідно оновлювати Стратегію, а саме: зміна ролі держави в економіці – дерегуляція, скорочення штату державних службовці, зменшення впливу держави на економічні процеси на макрорівні, збільшення ваги самоорганізації і відповідальності на місцях, людях; впровадження реформи децентралізації; зміна ключових торгових партнерів; відкриття нових ринків, зміна моделі економічних відносин в Україні та світі.

Стратегію побудовано у вигляді системи інтегральних цілей та напрямів розвитку, зокрема:

«Диверсифікація структури економіки області та покращення діяльності економічних суб’єктів» (розвиток високопродуктивного, інноваційного та технологічно вдосконаленого виробництва, яке б не обтяжувало навколишнє середовище і мало позитивний зворотний вплив на периферію.)

– «Реалізація туристичного потенціалу» (розвиток туризму на основі поєднання пам’яток історії та культури з відпочинковим та спортивним потенціалом)

– «Розвиток сільських територій та територій навколо міст регіону» (нарощування диверсифікації с/г, працевлаштування і покращення доходів жителів села).

– «Забезпечення росту регіонального потенціалу» (створенню комфортних умов для проживання, сприятливого клімату для роботи і життєдіяльності підприємств, установ та організацій з метою динамічного зростання економіки, соціальних стандартів та належного життєвого рівня населення, розвиток інфраструктурних секторів).

Маючи певні здобутки у різних сферах, потрібно не лише зберегти їх, а й примножити, забезпечуючи сталий розвиток регіону. Саме для цього і розпочато роботу з формування Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області до 2030 року.