23.11.2017 — 09:53

В Ізяславі відкрилась виставка-інсталяція «АНГЕЛИ ПАМ’ЯТІ»

25 листопада Україна вшанує жертв ГОЛОДОМОРУ. Голодомор — помста за свободу. Історики пояснюють: Сталін організував геноцид, щоб покарати українців за незалежність 1917—1921 років.  25 листопада українці та світ, як і щороку, вшанують пам’ять убитих Голодомором 1932–33 років. Жалобні заходи традиційно відбуваються також у 32 країнах світу.

Національні пам’ятні заходи 2017 року  проходять  під гаслом “Голодомор — помста за свободу, помста за революцію”.

З початку листопада в закладах освіти Ізяславського району проходила районна акція «Ангели пам’яті». В рамках цього проекту школярі поглиблювали свої знання з історії Голодомору 1932-1933 років, знайомились із спогадами тих, хто пережив цю трагедію. Також учнями під час акції були виготовлені білі паперові ангели в пам’ять відомих та невідомих жертв геноциду українського народу.

Так, 22 листопада в приміщенні Ізяславського районного будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка» було облаштовано виставку-інсталяцію «АНГЕЛИ ПАМ’ЯТІ», присвячену Дню пам’яті жертв ГОЛОДОМОРІВ.

Інсталяцію облаштовано у формі синього кубу як символу вічності та оформлено білими АНГЕЛАМИ ПАМ’ЯТІ виготовленими учнями закладів освіти в ході загально районної акції «Ангел пам’яті». Також в інсталяції представлено томи Національної КНИГИ ПАМ’ЯТІ жертв голодомору 1932-1933 років із всіх областей України та міста Київ. Біля кожного тому книги розміщено по білому ангелу, як символ невинних жертв голодомору, та колоски збіжжя, як символ хліборобської сутті українців.

З виставкою-інсталяцією ознайомились: заступник голови райдержадміністрації Володимир Левченко, керівник апарату райдержадміністрації Ольга Манзюк та працівники райдержадміністрації, працівники Ізяславського районного будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка».

«Голодомор — це помста за свободу. Українців карали смертю за здобуту незалежність від імперій. Геноцид знищив ключові свободи: мільйони позбавлені життя, в країну повернено рабство — селянам обмежили пересування і відібрали паспорти, колгоспи застосовували примусову працю, люди не могли сподіватися на недоторканість житла, не мали свободи релігії, їх обмежили в культурних правах. Але режим не зумів досягнути головного – Україну не зламали. І свою незалежність ми змогли підтвердити вже 1991 року”, — зазначив під час огляду виставки-інсталяції  заступник голови районної державної адміністрації Володимир Левченко.

Також  в хижі ознайомлення із інсталяцією було наголошено, що історія Голодомору — це трагедія, але історія України — не трагедія. Незважаючи на мільйони вбитих під час війни Сталіна проти України, ваша країна є на мапі світу.

Виставка-інсталяція  діятиме до 25 листопада п.р. Всі виготовлені дітьми ангели пам’яті будуть вручені жителям міста та району від   заходу який пройде 25 листопада біля меморіалу пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій в місті Ізяслав.

Відео https://youtu.be/3UiNPw6FsDs

За матеріалами Ізяславської РДА