23.11.2017 — 17:10

Нагальним залишається питання вдосконалення державних будівельних норм в питанні забезпечення доступності людей з інвалідністю,- Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю

Сьогодні під головуванням заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лева Парцхаладзе відбулося онлайн-засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Від Хмельниччини участь у засіданні взяли перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний та керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

Розпочинаючи засідання Лев Ревазович зазначив, що сьогоднішнім основним завданням є змінення державних будівельних норм в даній сфері.

“Ми маємо створити для людей з інвалідністю можливість вести незалежний та повноцінний спосіб життя, тобто вжити конкретних заходів для усунення будь-яких перешкод, що утруднюють або унеможливлюють доступ до споруд, транспорту, а також до інших об’єктів і послуг (школи, житлові будинки, медичні установи, аптеки, магазини та робочі місця”, – відмітив Лев Парцхаладзе.

В продовження засідання Валерій Сушкевич – Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю зазначив, що справді нагальним наразі залишається питання вдосконалення нормативно правової бази з питань забезпечення доступності та якість її реалізації в житті, тому нами вже подані пропозиції по новим державним будівельним нормам до Мінрегіону.

Необхідно також, аби і регіони подавали відповідні пропозиції з урахуванням потреб даної категорії населення, оскільки наразі йде пошук тієї будівельної норми, яка буде ідеально працювати у даній сфері, – сказав Валерій Михайлович.

“Ми також зіштовхнулися з таким явищем, що більшість будівельних фірм не знають діючі будівельні норми, які слід застосовувати в питанні забезпечення доступності. Тому необхідно при прийнятті таких нових норм зробити усе можливе, щоб будівельні фірми про них знали, а саме головне керувалися ними в житті, – відмітив посадовець.

Реалізуючи рівень доступності по регіонам, Валерій Сушкевич відмітив, що ситуації в регіонах з даного питання доволі складна, оскільки більшість регіонів прозвітували про встановлення пандусів в будівлях бюджетних установ.

За словами посадовця, в першу чергу необхідно зробити безбар’єрний доступ даної категорії осіб до об’єктів інфраструктури, а це медичні заклади, аптеки, ЦНАПи, магазини, кінотеатри тощо.

Тому керівникам на місцях спільно з громадянським суспільством необхідно розробити методику яка реально оцінить місто, регіон, район з точки зору забезпечення прав людей з інвалідністю.

Також під час засідання присутні заслухали директора Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону, заступника голови Комітету Сергія Білоуса щодо виконання 12 завдань, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1073-р. та стану виконання пункту 3 протокольного доручення за результатами відео-наради від 04.04.2017 року щодо організації безбар’єрного доступу до будівель та приміщень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, Пенсійного фонду та підрозділів соціального захисту населення.

Довідково:

На Хмельниччині проживає 122916 інвалідів усіх категорій, серед яких 75213 інвалідів загальних захворювань, 17243 інвалідів з дитинства, 5847 дітей-інвалідів до 18 років, 21366 – з ураженням опорно-рухового апарату, 2242 – з вадами зору, 1575 – з вадами слуху, які потребують відповідних соціальних послуг.

Рішенням обласної ради від 17 травня 2012 року №10-11/2012 затверджено обласну програму забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення на 2012-2017 роки.

Відповідні програми прийнято в усіх містах та районах області. Щорічно при формуванні місцевих бюджетів передбачаються цільові кошти на виконання заходів вказаних програм. У 2017 році такі видатки місцевих бюджетів становлять 6,0 млн. гривень.

На території області створено 27 комітетів доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Потягом поточного року районними та міськими комітетами доступності проведено 73 засідання. До складу комітетів увійшли представники громадських організацій інвалідів, що дає можливість вирішувати питання соціального захисту інвалідів області з використанням конкретних заходів та ефективних напрямків роботи.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області з 24 приміщень, в яких здійснюється прийом громадян – 15 приміщень повністю доступні для людей з обмеженими фізичними можливостями, 5 – частково доступних, 2 приміщення обладнано кнопками виклику; 2 – залишаються недоступними для людей з обмеженими фізичними можливостями (Хмельницьке об’єднане управління – м. Хмельницький, пров. Кам’янецький, 4, приміщення головного управління – м.Хмельницький, вул. Герцена, 10). Керівникам відповідних закладів  вказано на негайне облаштування приміщень пандусами та кнопками виклику.

Був здійснений аналіз рівня доступності для інвалідів та інших маломобільних категорій населення до будівель установ, що перебувають у сфері управління Мінсоцполітики, зокрема органів соціального захисту населення, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сімей, дітей та молоді, центрів матері та дитини, соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та інших закладів, будинків-інтернатів, територіальних центрів соціального обслуговування, центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів. За узагальненими даними станом на 01.06.2017 року із загальної кількості будівель: 86.7% – облаштовано відповідно ДБН, 5,4% – не відповідають ДБН, 6,7% – технічно неможливо облаштувати, 1,04% –  недоступні.

Проведено перевірку наявності виділення та облаштування в межах майданчиків місць для безоплатного паркування легкових автомобілів, якими керують інваліди з ураженням опорно-рухового апарату. За результатами перевірки виявлено, що безоплатні місця паркування, які знаходяться біля будинків органів влади, об’єктів освіти, охорони здоров’я та культури, існують майже по всіх населених пунктах Хмельницької області.

Під час коригування та розроблення генеральних планів, проектів детального планування і забудови земельних ділянок враховуються потреби осіб з обмеженими фізичними можливостями, у тому числі  при проектуванні  прибудинкових територій передбачаються місця паркування автомобільних засобів, які належать інвалідам. При виконанні ремонтно-будівельних робіт дорожньо-транспортної мережі особлива увага звертається на елементи зручності переміщення маломобільних груп населення (пониження рівня тротуара, ширина тротуара, розмітка).

З метою забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення, вживаються заходи із пристосування будівель та споруд установ  у відповідність до Державних будівельних норм.

Вирішення проблем соціально незахищених категорій населення області перебуває на постійному контролі. Проведена робота постійно аналізується з подальшим удосконаленням та впровадженням нових напрямків діяльності.

Так, 28 листопада 2017 року на розгляд засідання колегії обласної державної адміністрації виноситься питання: «Про забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення на території Хмельницької області».