29.11.2017 — 18:11

“Об’єднання зусиль для вирішення проблем, які стримують ведення бізнесу, є актуальними та важливими для кожного з нас,” – В.Кальніченко

Сьогодні, 29 листопада, за участю першого заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка та т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Олега Гуменного, представників Державної фіскальної служби, Держпраці та Національної Поліції в області відбулось розширене засідання регіональної ради підприємців області.

За підсумками робочих зустрічей з представниками бізнес-спільноти, які відбулись 20,25 жовтня і 9 листопада цього року, було прийнято узгоджене рішення щодо порядку денного засідання, зокрема про розгляд найбільш значущих питань, таких, як спрощення процедури адміністрування у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій, вдосконалення механізму реєстрації податкових накладних та детінізація економіки.

Варто зазначити, що постійне спілкування представників влади та бізнесу з обговорення найбільш актуальних питань, які заважають розвитку підприємництва як в області, так і в країні загалом, є дієвим методом у вирішені проблем, з якими стикаються керівники підприємств та підприємці при ведені бізнесу різних галузей.

Розглядаючи перше питання порядку денного Юрій Ярина (приватний підприємець, ТТК “Дикий мед”) проінформував присутніх про результати напрацювань робочої групи з питань щодо спрощення процедур обліку доходів з використанням сучасних інформаційних систем, створеної при Міністерстві фінансів України.

Наразі ввели тільки прості спрощення, водночас, існують недоліки, зокрема необхідність цілого переліку документів для здійснення торговельної діяльності з касовими апаратами.

Питання касових апаратів з одного боку розглядається представниками бізнесу як тиск на бізнес, з іншого – державними органами, контролюючими органами розглядається як засіб боротьби з тіньовою економікою і можливістю контролю готівкового обігу.

«Ми напрацювали звернення до Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України, народних депутатів України щодо внесення змін до законодавства в частині користування реєстраторами розрахункових операцій», – зазначив Юрій Віталійович.

У ході обговорення вищезазначеного питання В’ячеслав Семенюк, заступник начальника Головного управління ДФС у Хмельницькій області, проінформував присутніх про досвід країн Європейського Союзу щодо процедур обліку доходів з використанням сучасних  інформаційних систем.

В свою чергу Ростислав Семків, голова ради територіального відділення Всеукраїнської громадської організації “Асоціація платників податків України в області”, зачитав результати напрацювань робочої групи, створеної за підсумками засідання ініціативної групи із сприяння вирішенню проблемних питань діяльності суб’єктів підприємництва Хмельницької області, щодо спрощення процедури адміністрування у сфері застосування РРО.

Ростислав Романович повідомив, що робоча група вже понад два місяці працює над напрацюванням шляхів вирішення даного питання, та підкреслив необхідність як механізмів контролю за обігом готівки, так і використання спрощеної процедури застосування реєстраторів розрахункових операцій, введення можливості використання сучасних інформаційних систем та відмови від паперових носіїв.

Після бурхливої дискусії та внесення доповнень до  звернення, більшість членів засідання підтримала дану ініціативу з врахуванням зауважень, озвучених у ході обговорення.

Важливим питанням, розглянутим у ході засідання регіональної ради, стало обговорення вдосконалення механізму реєстрації податкових накладних.

Не менш проблемним наразі є блокування накладних, що перешкоджає діяльності бізнесу. Механізм зупинення реєстрації податкових накладних блокує діяльність представників реального сектора економіки. Тому члени регіональної ради вирішили звернутись до Міністерства фінансів України з пропозицією підтримати  законопроект № 7115.

Представники бізнесу готові до напрацювання спільної позиції за умови підтримки Мінфіном ідеї повернення механізму блокування ПН/РК у тестовий режим.

Дану пропозицію члени засідання підтримали одноголосно.

Третім питанням порядку денного обговорено питання детінізації економіки, як чинника розвитку підприємництва.

На завершення засідання Володимир Ілліч відмітив, що обласна державна адміністрація та місцеві органи влади чітко усвідомлюють, що саме малий і середній бізнес формує економічний потенціал як місцевих громад, так і країни в цілому.

“Об’єднання зусиль для вирішення проблем, які стримують ведення бізнесу, є актуальними та важливими для кожного з нас,” – наголосив посадовець.

В свою чергу, члени регіональної ради подякували обласній державній адміністрації за небайдужість до проблем бізнесу та сприяння у їх вирішені.