30.11.2017 — 10:18

В. Кальніченко: першочергово необхідно шукати інвесторів серед місцевих підприємців та надавати можливість розвиватися регіональному бізнесу

29 листопада за участю першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка, голови Федерації профспілок області Геннадія Харьковського, голови Об’єднання організацій роботодавців області Івана Дунця та представників сторін соціального діалогу відбулося засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

Про необхідність підтримки товаровиробників Хмельницької області та сприяння у реалізації продукції місцевого виробництва розповів Іван Дунець.

Іван Іванович відмітив, що питання підтримки місцевого товаровиробника наразі є дуже актуальним, тому що наскільки місцева та обласна влада лобіюватиме інтереси своїх підприємців та створюватиме відповідні умови для здійснення виробничої діяльності, настільки краще буде життя регіону.

Голова Об’єднання організацій роботодавців області зауважив, що в сьогоднішній ситуації, яка відбувається в нашій державі та в силу законодавства, важко говорити про проблематику реалізації продукції місцевих підприємств, але в той же час більшість підприємств Хмельниччини реалізовують свою продукцію на теренах області, хоча значна частка все таки йде на експорт. Відтак, обласна влада та керівники підприємств мають працювати у тісній співпраці на благо краю, адже придбання товарів місцевих товаровиробників сприяє також і збільшенню кількості робочих місць а, отже, зниженню рівня безробіття та  виїзду наших громадян на роботу за кордон.

Так, в ході спілкування, Іван Дунець запропонував одним із варіантів підтримки місцевого товаровиробника організувати в місцевих магазинах та супермаркетах окремі полички з продукцією місцевих товаровиробників. На думку доповідача, покупці більше знали б про своїх виробників тієї чи іншої продукції та мали б можливість вибору. Також необхідно більше залучати підприємців до участі у ярмарках, які систематично організовуються в області.

В свою чергу, Володимир Кальніченко відмітив, що з метою сприяння розвитку економіки області, створенню найпривабливіших умов для залучення інвесторів та організації процесу виробництва вітчизняної продукції в області діє цілий ряд програм, а саме: Програма залучення інвестицій в економіку Хмельницької області на 2011-2020 роки, обласна програма фінансової підтримки комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький», Програма соціально-економічного розвитку Хмельницької області на 2017 рік, Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017 – 2021 роки, Програма розвитку малого і середнього підприємництва Хмельницької області на 2017 – 2018 роки, Програма підвищення енергоефективності Хмельницької області на 2017-2021 роки.

Володимир Ілліч додав, що першочергово необхідно шукати інвесторів серед місцевих підприємців та надавати можливість розвиватися нашому бізнесу.

Далі начальник управління економічного аналізу, фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та соціально-економічного розвитку АПК Лариса Молчан проінформувала присутніх про стан економічного розвитку агропромислового комплексу за 2017 рік.

Лариса Сергіївна зазначила, що сільське господарство щорічно робить великий внесок в економічне зростання області  і в загальному обсязі виробництва це біля 50 відсотків валової продукції.

Так, за січень – жовтень обсяг валової продукції аграрного виробництва порівняно з відповідним періодом минулого року по всіх категоріях  господарств становить 104 %. у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – 102,7%, у господарствах населення – 105,7%. Індекс продукції рослинництва по всіх категоріях господарств. становив 103,9%,  тваринництва – 104,5 %, росту досягнуто як в сільгосппідприємствах так і в господарствах населення.

На сьогодні агроформування області практично завершують осінній комплекс робіт. Намолочено понад 3 млн.тонн зерна при середній урожайності 63 ц/га, що є найвищим показником в державі. Завершено збирання цукрових буряків, які  вирощувалися у цьому році на площі понад 37 тис. га. накопано більше 1,9 млн.тонн. у заліковій вазі. Середня врожайність солодких коренів складає понад  540  цнт. з гектара, що на 97 центнерів більше минулорічних обсягів.

Також у сезоні цукроваріння працюють 5 переробних підприємств якими вже зварено понад 170 тис. тонн цукру. Всього планується виробити цукру понад 200 тис. тонн, тобто самозабезпеченість області цим видом продукту становитиме 220 відсотків.

Тільки протягом поточного року господарствами області закуплено 594 одиниці різноманітної сільськогосподарської техніки на суму понад 600 млн. гривень.

Сьогодні нарощує свої потужності і галузь тваринництва. За розрахунками, на 1 листопада 2017р. налічувалося 245,4 тис. голів великої рогатої худоби, в т.ч. 134,6 тис. корів, свиней – 338,7 тис., овець та кіз – 31,5 тис., птиці всіх видів – 8,5 млн. голів.  Кількість овець та кіз в порівнянні до 1 листопада 2016р. збільшилась на 1,2%, великої рогатої худоби – на 0,4%.

За січень–жовтень 2017р. реалізовано на забій 68,4 тис.т худоби та птиці (у живій масі), вироблено 520,4 тис.т молока (на 1,7% більше) та 1088,7 млн.шт яєць (на 20,8% більше).  До минулого року. За темпами росту виробництва молока та яйця курячого  Хмельницька область в державі посідає І – місце, за питомою вагою по чисельності поголів’я великої рогатої худоби – 4 місце,  чисельності поголів’я корів – ІІ місце.

Обсяг реалізованої аграрними підприємствами власно виробленої продукції за січень–жовтень 2017р. порівняно з січнем–жовтнем 2016р. збільшився на 11,3%, у т.ч. продукції рослинництва – на 12,4%, продукції тваринництва – на 5,4%.

Як додала доповідач, окрім розвитку сільськогосподарського виробництва, забезпечено зростання середньої заробітної плати на рівні вищому ніж індекс споживчих цін. Згідно моніторингових даних  за жовтень п.р. (за основним колом звітності) її показник збільшився у порівнянні з відповідним періодом минулого року у 1,5 рази і становить 6215 грн. Індекс споживчих цін за цей період склав 101,0%.

Також з початку поточного року сільськогосподарськими підприємствами області створено  1522 робочих місця, з них 153 постійних нових.

Підприємствами області проводиться виплата орендної плати за земельні паї. У поточному році нараховано 1 мільярд 781 млн грн.. орендної плати, що становить 6,9 % від грошової оцінки земель, фактично виплачено 1 мільярд  644 тис. грн.

Для розвитку сільського господарства  підприємствами області та створення нових робочих місць проводиться робота по впровадженню інвестиційних проектів, за рахунок власних коштів. Так, з початку року проводяться роботи по  будівництву та реконструкції на 12 об’єктах, зокрема в галузі рослинництва – 4 об’єкта, тваринництва – 7 та в сфері обслуговування с/г техніки – 1 об’єкт. За звітний період введено в дію 2 об’єкта.

Значна увага приділяється і розвитку коперативного руху, що є одним із шляхів підвищення рівня зайнятості на селі.  На сьогодні в області успішно працюють  кооперативи по заготівлі і збуту молока, зокрема: Перший національний, «Перспектива Плюс» – в селі Сивки Білогірського,  «Радодар» – село Радісне Красилівського, «Старкон- Агро» –  с.Морозівка  Старокостянтинівського районів,  що посилило конкуренцію на ринку заготівлі молока та позитивно вплинуло на  підвищення якості молочної сировини та зростанню на 30-50%  середньої закупівельної  ціни  на неї  в зоні їхньої  діяльності.

Враховуючи, що господарства населення на 60 % забезпечують молокопереробні підприємства сировиною, у поточному році за Програмою розвитку АПК на часткову компенсацію вартості придбаного холодильного та доїльного обладнання 5,6 млн. грн.. На сьогодні бюджетною підтримкою скористались 560 домогосподарств області що утримують дві і більше корів.

З початку року проведено понад 2300 ярмаркових заходів, на яких  реалізовано 28 тис. тонн  сільськогосподарської продукції за цінами виробників на загальну суму близько 600 млн. гривень. Ярмаркові ціни на основні продукти харчування були нижче ринкових в межах 10 відсотків.

На завершення засідання присутні обговорили питання обрання голови територіальної тристоронньої соціально-економічної ради на 2018 рік. Усі учасники засідання одноголосно підтримали кандидатуру голови Об’єднання організацій роботодавців області Івана Дунця.