30.11.2017 — 16:34

Книга «ПРИХОДЫ И ЦЕРКВИ ПОДОЛЬСКОЙ ЕПАРХИИ» стала доступною для кожного школяра, студента, педагога, науковця та краєзнавця

Книга «ПРИХОДЫ И ЦЕРКВИ ПОДОЛЬСКОЙ ЕПАРХИИ. Под редакцией священника Евфимия Сецинского)». – Біла Церква: Вид.  Олександр Пшонківський, 2009. – ХІІ + 996 c. – (Бібліотека української краєзнавчої класики)  зусиллями ентузіастів подільського краєзнавства нещодавно була відсканована, а її оцифрований варіант розміщений в мережі Інтернет для загального доступу науковців, педагогів, краєзнавців, учнівської і студентської молоді та всіх, хто цікавиться історією й природою, минулим і сучасним своєї Батьківщини.

Евфимій (Юхим) Йосипович Сіцінський по праву вважається фундатором поділлєзнавства, батьком історії Подільського краю. Однак, після більшовицьких людиноненависницьких гонінь, переслідувань і репресій проти українських священників та науковців книга «Приходы и церкви Подольской епархии», як і більшість його історико-краєзнавчих праць, була вилучена «вірними ленінцями» з церков, навчальних закладів та громадських бібліотек, стала загальнонедоступною і протягом тривалого часу познайомитись з нею могло лише обмежене коло людей.

Текст цієї унікальної, нині відсканованої і оцифрованої працівниками обласного архіву книги, яка увійшла в серію перевидання кращих краєзнавчих праць з історії регіонів України, був надрукований в 2009 році білоцерківськими друкарями накладом 1000 екземплярів з незначними змінами та зі збереженням стилістичних особливостей авторського тексту, взятого з видання «Приходы и церкви Подольской епархии. Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета. Выпуск девятый. Под редакциею священника Евфимия Сецинского». – Каменец-Подольск., Типография С.И.Киржацкого, Николаевская площ., д. № 5., 1901.

Евфимій (Юхим) Сіцінський і його сподвижники – священики приходів та історики вивчили, дослідили й узагальнили наявні у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття відомості про всі населенні пункти підросійського Поділля, що стосувалися переважно царин історії, археології, природознавства, етнографії й статистики та які сьогодні відкривають для кожного бажаючого правдиву, цікаву й неоціниму інформацію з минулого рідного краю і життя його мешканців.

В книзі подано всі найголовніші географічні, історичні, природничо-краєзнавчі та етнографічні відомості про усі поселення Поділля. Праця столітньої давнини актуальна й сьогодні, адже відзначається систематизацією фактичного матеріалу, новизною його викладу, серйозністю і ретельністю досліджень, глибиною пізнань, використанням писемних джерел, частина із яких була безповоротно втрачена в минулі роки.

Оригінал книги «Приходы и церкви Подольской епархии», після сканування архівістами, поповнив бібліотеку православного приходу церкви Святої великомучениці Параскеви-П’ятниці в селі Вільховець Новоушицького району, звідки примірник її першого видання був викрадений безбожниками під час більшовицьких гонінь на церкву та її служителів і безповоротно зник.

Оцифрований варіант цієї поки-що рідкісної та надзвичайно цікавої книги тепер можна знайти на сайтах Хмельницького ОІППО й Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА (скачати за посиланням: https://dn.hoippo.km.ua/download/book.pdf).

Віднині книга «Приходы и церкви Подольской епархии» посідає також своє місце в електронній бібліотеці юннатів Хмельниччини на сайті ХОЕНЦУМ, де можна буде кожному бажаючому детально ознайомитись з її змістом і прочитати за посиланням: https://hoencum.km.ua/?page_id=5.  Варто відмітити, що саме це видання було взято хмельницькими натуралістами за основу для опису населених пунктів нашого подільського краю під час підготовки до друку навчального посібника «Історія міст і сіл Хмельниччини (за працями Юхима Сіцінського та Миколи Теодоровича)».

Сподіваємось, що цей цифровий формат популярного видання, адресований науковцям, краєзнавцям та всім, хто цікавиться історією рідного краю, знадобиться у першу чергу юним дослідникам далекого минулого – школярам, які прагнуть пізнавати ази краєзнавства, навчаються проводити наукові дослідження і виконувати індивідуальні й колективні науково-дослідницькі роботи та захищати отримані результати на конкурсах-захистах МАН України, обирають науково-педагогічну працю своєю майбутньою професійною діяльністю в царині історії та краєзнавства.

Електронний варіант книги (відсканована) див. за посиланням (625 Мб)

https://drive.google.com/file/d/19Qrxv5rgfHKfZuEF2yqcgW5cmfhyLJn8/view

Титулка книги Приходи і церкви Подольськой епархии

 

За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ.