30.11.2017 — 17:10

Перший в Україні мобільний центр надання адміністративних послуг почав працювати в Славутській громаді за підтримки програми «U-LEAD з Європою»

30 листопада у місті Славута відбулася урочиста презентація першого в Україні  мобільного ЦНАП – спеціального авто, облаштованого місцями для адміністраторів та відвідувачів, яке надаватиме 80 послуг у форматі «єдиного вікна» на Славутчині. Така модель успішно зарекомендувала себе в європейських практиках та є абсолютною новинкою для України.

Славутська громада отримала можливість першою з-поміж понад 600-т громад України випробувати новий метод надання адміністративних послуг громадянам. Тепер працівники ЦНАП регулярно відвідуватимуть жителів віддалених населених пунктів: протягом тижня передбачено 5 маршрутів, які покривають 20 територіальних одиниць. Завдяки мобільному ЦНАП більше 8 000 жителів Славутської громади, в тому числі пенсіонери та люди з інвалідністю, отримають якісний доступ до адмінпослуг.

Мобільний ЦНАП в Славуті є пілотним проектом, на основі якого планується впровадження аналогів і в інших регіонах України, у разі якщо модель покаже свою економічну доцільність.

Гостями урочистого відкриття мобільного ЦНАП в Славуті стали представники Посольства Швеції в Україні, делегацій Європейського Союзу в Україні, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлового господарства України, керівництва та представників програми «U-LEAD з Європою», Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Хмельницької обласної державної адміністрації, Хмельницької обласної ради, Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування, Славутської районної державної адміністрації, Славутської районної ради, представників міської влади, голів, представників сільських рад та громад Славутського району.

З нагоди такої події звернувся до присутніх голова Славутської міської ради Василь Сидор:

– Я вдячний експертам Програми «U -LEAD з Європою» та країнам Європейського Союзу за підтримку та вклад в розвиток нашої громади. Завдяки кращим європейським практикам ми зможемо якісно покращити надання адміністративних послуг нашим громадянам. Сподіваюсь, ми продемонструємо чудовий результат і зможемо поділитися досвідом з іншими громадами найближчим часом.

Привітав громаду із запуском мобільного ЦНАП Посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом:

– Завдяки реформі децентралізації громадяни отримують більше можливостей долучитися до розвитку та благополуччя свого регіону. Ми дуже раді бачити таку плідну співпрацю між Славутською громадою та експертами Програми «U-LEAD з Європою», результатом якої став запуск першого в Україні мобільного ЦНАП».

Радник з питань децентралізації Представництва Європейського Союзу в Україні Бенедикт Геррманн:

– Розвиток дієвого місцевого самоврядування є одним з пріоритетів співробітництва між Україною та ЄС. Ми раді бачити, наскільки активно місцеві громади беруть участь у проектах співпраці з європейськими партнерами. Громада Славути демонструє успіх реформи децентралізації, що відбувається в Україні. Ми сподіваємось, що запуск мобільного центру надання адміністративних послуг буде сприяти сталому розвитку громади.

Начальник управління розвитку адміністративних послуг міністерства економічного розвитку і торгівлі України Валерій Прокопець:

– Це подія для всієї України, оскільки створення такого мобільного ЦНАП –  це приклад того, як держава за допомогою наших партнерів і друзів з Європйського союзу, Проекту «U-LEAD» робить крок назустріч людям. Вірю, що цей ЦНАП буде дуже корисним для людей і ваш досвід поширюватиметься в Україні.

Програмний директор Програми «U–LEAD з Європою» Бастіон Файгель:

–  Ідея створення мобільного ЦНАП – це ідея, яка демонструє готовність влади допомагати жителям Славутської громади. Тепер в Україні усі, хто має відношення до реформи децентралізації, цікавляться мобільним ЦНАП і з нетерпінням чекають на його запуск.

Т.в.о .заступника голови Хмельницької облдержадміністрації Олег Гуменний:

– Безумовно, відкриття мобільного ЦНАП на теренах Хмельниччини – це знаменна подія. У м. Славуті запроваджується перший в Україні пересувний ЦНАП, а це означає, що жителі міста та району матимуть можливість отримувати послуги безпосередньо біля місця проживання у зручний для них час.

Керівник напрямку по покращенню якості місцевих послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» Сусанна Делланс:

– У сучасному демократичному суспільстві керівництво громади повинно працювати над тим, аби зробити життя своїх мешканців зручним та комфортним. Мобільний ЦНАП якраз і є прикладом того, як покращити життя громадян. Від імені Програми «U-LEAD з Європою» та нашої команди я дуже вдячна громаді за ефективне партнерсто та стійку позицію в нашому суспільстві. Нам дуже приємно, що сьогодні ми разом із Славутською громадою запускаємо нову для України модель надання адмінпослуг у форматі «мобільного офісу».

Директор Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцьковський:

– Без сумніву, перший в Україні мобільний ЦНАП буде давати можливість усім решта територіям, громадам,  перейняти такий досвід.

Так як головна мета програми «U-LEAD з Європою» – якісне надання послуг громаді, працівники Славутського ЦНАП пройшли спеціальну тренінгову програму із підвищення кваліфікації у сфері надання адмінпослуг, за що їм було вручено відповідні сертифікати.

Далі, власне, відбулася церемонія відкриття. Усі гості разом із міським головою Василем Сидором урочисто перерізали стрічку та оглянули «мобільний офіс» зсередини.

У мобільному ЦНАП надаватимуться найпопулярніші для жителів громади послуги, передбачена можливість встановлення паспортного обладнання, працюватиме термінал для розрахунків платіжною карткою. Плата за надані послуги буде надходити до бюджету громади.

«ЦНАП на колесах» включає в себе й модель «виїзного адміністратора», коли можна буде надавати послуги громадянам на дому.

P.S. У рамках напряму з покращення якості місцевих послуг Програми «U-LEAD з Європою» заплановане відкриття 26 ЦНАП в ОТГ України. Найкращі практики створення та покращення якості надання адміністративних послуг в ОТГ, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в 26 громадах пілотної фази, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази Програми. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.

«U-LEAD з Європою» є міжнародною програмою, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

4 грудня 2017 року з 9:00 до 14:00 перший в Україні мобільний ЦНАП буде представлений для голів ОТГ, експертного середовища та ЗМІ на II всеукраїнському форумі об’єднаних громад.

Прес-служба Славутського МВК