01.12.2017 — 09:46

Відбулося засідання круглого столу на тему: Впровадження положень Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»

30 листопада проведено засідання круглого столу з практикуючими архітекторами за участю Національної спілки архітекторів України у Хмельницькій області на тему: Впровадження положень Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» в розрізі Закону України №1817-VIII від 17.01.2017  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», який спрощує процедуру отримання дозвільної документації у будівництві.

До обговорення виносились питання щодо надання вихідних даних на проектування об’єкту будівництва: містобудівні умови та обмеження, проектна документація на будівництво. Експертиза, дозвільні процедури у будівництві.  Право на виконання будівельних робіт. Авторський нагляд.

В ході засідання відбулося обговорення проблемних питань, що виникають у практичній діяльності архітекторів пов’язаних, насамперед, з проведенням авторського нагляду в будівництві, як складової частини системи охорони та захисту даних творів. Авторський нагляд за будівництвом об’єктів будівництва незалежно від форм власності замовника (інвестора) повинен здійснюватися протягом усього періоду будівництва з метою забезпечення відповідності технологічних, архітектурно-будівельних та інших технічних рішень об’єктів будівництва рішенням, що передбачені в затверджених проектах. Саме правові положення щодо забезпечення відповідності архітектурних рішень об’єктів будівництва рішенням, що передбачені в затверджених проектах, є головною передумовою дотримання авторських прав творців на твори архітектури, а забезпечення відповідності технологічних, будівельних та технічних рішень запланованим виступає лише як допоміжна функція авторського нагляду.

Архітектурне рішення, лише пройшовши через особистість творця, через його розуміння задачі, через специфіку його світогляду може стати твором, тому втрата цілісності твору, яка неминуча при втручанні сторонніх осіб, є суспільною втратою естетичної цінності.

Начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області Крюкова Л.В. наголосила, що автори проекту мають право: вносити до журналу авторського нагляду зауваження щодо відступів від проектних рішень при будівництві, забороняти застосування конструкцій, деталей, виробів, будівельних матеріалів і обладнання, які не відповідають проектним рішенням, державним будівельним нормам і стандартам; повідомляти у разі відмови підрядника від усунення зауважень, замовника і відповідну інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття заходів згідно із чинним законодавством; давати вказівки щодо припинення виконання підрядником окремих видів робіт, котрі виконуються з порушеннями проектних рішень та будівельних норм, і письмово повідомляти замовника і відповідну інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю.

За матеріалами відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації.