01.12.2017 — 15:12

1 грудня 2017 року – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Девіз дня: «ВІЛ небезпечний, поки ти не знаєш про нього»

 1 грудня 2017 року світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом під гаслом «ВІЛ небезпечний, поки ти не знаєш про нього». У цей день по всьому світу люди висловлюють підтримку хворим на ВІЛ-інфекцію та СНІД, привертають увагу громадськості та ЗМІ до вирішення проблеми епідемії, боротьби з проявами стигматизації та дискримінації хворих, толерантного ставлення до них.

Мета проведення заходів цього дня – інформування населення про проблему ВІЛ/СНІДу і, зокрема, як попередити інфікування через обрання альтернативних шляхів поведінки (культура сексуальних відносин, дотримання здорового способу життя тощо) та виховати толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних людей у суспільстві.

Тридцять сім мільйонів чоловіків, жінок і дітей у світі інфіковані в даний час вірусом імунодефіциту людини, що викликає СНІД. Щодня заражається ще більш 6 тисяч осіб і якщо не вживати термінових заходів, до кінця десятиріччя число інфікованих досягне 110 мільйонів.

Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в Україні залишається напруженою – продовжується поширення ВІЛ серед загального населення, зростає захворюваність на ВІЛ-інфекцію/СНІД.

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в Україні за весь період епідемії ВІЛ-інфекції офіційно зареєстровано 310 680 ВІЛ-позитивних осіб, 99 694 хворих на СНІД та 43 958 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом. За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2017 року в Україні мешкало 238 тисяч людей з ВІЛ усіх вікових категорій. Протягом десяти місяців 2017 року в країні щодня реєстрували 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

ВІЛ-інфекція в Хмельницькій області також продовжує поширюватись. Зростає кількість нових випадків інфікування ВІЛ та захворювання на СНІД. З часу реєстрації ВІЛ-інфекції станом на 1 жовтня 2017 року, за накопичувальним підсумком, в Хмельницькій області зареєстровано 4575 ВІЛ-інфікованих громадян, в т.ч. 793 випадки СНІДу та  650 смертей від захворювань, зумовлених СНІДом.

В 2017 році в області зареєстровано 173 нових випадки ВІЛ-інфекції. За 9 місяців 2017 р. під диспансерний нагляд взято 41 дитину, в тому числі 40 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, та 1 дитина прибула з іншого регіону.

Показник захворюваності на СНІД за 9 місяців 2017 року збільшився на 22,7% в порівнянні з минулим роком. Так, серед ВІЛ-інфікованих було діагностовано 105 випадків СНІДу, проти 85 випадків минулого року. Кількість померлих від СНІД за 9 місяців 2017 р. – 41 особа.

Домінуючим шляхом передачі ВІЛ-інфекції в області з 2008 року є статевий, що є несприятливою прогностичною ознакою. Частка осіб, які інфікувалися статевим шляхом, щорічно збільшується і в 2017 році становить 73%.

Станом на 01.10.2017 р. в області перебуває під диспансерним наглядом 1970 ВІЛ-інфікованих осіб, у тому числі 691 хворих на СНІД. На обліку знаходиться 135 дітей до 18 років, народжених ВІЛ-позитивними жінками, у 50 з них діагноз ВІЛ-інфекції підтверджено.

СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), яке пошкоджує імунну систему людини, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання.

Оскільки вакцини проти СНІДу не існує, єдиним способом запобігти інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження, таких як спільне використання голок та шприців або практикування небезпечних статевих відносин.

Багато людей, інфікованих вірусом імунодефіциту, не відчувають проявів захворювання. Отже, неможливо знати напевно, чи ваш статевий партнер ВІЛ-інфікований, якщо немає повторних негативних результатів його перевірки на інфікованість. Це, звичайно, за умови, що за час, який минув з моменту останнього обстеження, він не вступав у потенційно небезпечний статевий контакт. Саме тому будь-кого із оточуючих вас людей слід вважати потенційно ВІЛ-інфікованим і приймати максимальні міри для захисту вашого власного організму.

Основна умова профілактики безпечність Вашої поведінки.

  1. Статеві контакти — найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу. Тому надійний спосіб запобігти зараженню — уникати випадкових статевих контактів та використовувати презервативи.
  2. Внутрішньовенне вживання наркотиків не тільки згубне для здоров’я, але і значно підвищує можливість зараження вірусом. Як правило, ті хто вводять внутрішньовенні наркотики, використовують загальні голки і шприци без їхньої стерилізації.
  3. Використання будь-якого інструментарію, використання якого пов’язане із пошкодженням шкірних покривів (шприци, системи для переливання крові, манікюрні набори, голки тощо) як у медичних установах, так і в побуті при різних маніпуляціях (манікюр, педикюр, татуювання, гоління тощо) де може міститися кров людини, зараженого ВІЛ, вимагає їх стерилізації. Вірус СНІДу нестійкий, гине при кип’ятінні миттєво, при 56°С градусах протягом 10 хвилин. Можуть бути використані і спеціальні дезінфекційні розчини. Спирт не знищує ВІЛ.
  4. Перевірка донорської крові обов’язкова.
  5. Максимум знань про ВІЛ-інфекцію допоможе запобігти зараженню, захворюванню та, врешті-решт, смерті від хвороби.

Не вмирай від невігластва стосовно ВІЛ-інфекції!

Не будь байдужим! СНІД стосується кожного!