04.12.2017 — 16:05

Заступників головних лікарів з лікувальної роботи ЛПЗ області навчали «Лідерству з впровадження інфекційного контролю»

1 грудня у конференц-залі Державного патологоанатомічного центру відбулася нарада для заступників головних лікарів з лікувальної роботи закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) області. На зустрічі під головуванням заступника директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяни Косовської навчали «Лідерству з впровадження інфекційного контролю». Мета заходу – поінформувати керівників ЗОЗ про міжнародновизнані практики інфекційного контролю (ІК) та необхідність впровадження системи безпечних умов надання медичної допомоги.

У ході наради завідувач Центру контролю за соціально-небезпечними захворюваннями Центру громадського здоров’я МОЗ України Яна Терлєєва розказала про інфекційний контроль як основну складову формування системи громадського здоров’я в ЗОЗ України. За її словами, впровадження ІК має бути однією зі складових реформування системи охорони здоров’я. Якщо на державному рівні уже створено Центр громадського здоров’я, тепер черга за регіонами. Так, відповідні наради щодо розбудови регіональних ЦГЗ уже відбулися в Одесі, заплановані у Львові та інших областях.

Експерт ГО «Інфекційний контроль в Україні» Олександр Чепурний повідомив про перепони для впровадження заходів з ІК. Доповідь координатора з ІК Центру контролю за соціально-небезпечними захворюваннями Центру громадського здоров’я МОЗ України Катерини Сояк стосувалася міфів інфекційного контролю. А голова Національної експертної групи з ІК (NEGIC) Андрій Александрін розмірковував над можливістю впровадження ІК в ЗОЗ України, розповів про алгоритм дій та кращі світові і вітчизняні практики.

Таким чином, під час наради її учасники мали змогу систематизувати знання про заходи ІК за туберкульозом відповідно до сучасних вітчизняних та міжнародних стандартів, обмінятись досвідом щодо ефективного впровадження ІК і отримати психологічні та комунікаційні навички, обговорити світові тенденції впровадження ІК з подальшим практичним втіленням.

Спікери вважають, що першочергово необхідно розробити і запровадити чіткий план в системі ІК як на національному рівні, так і на рівні регіонів та кожного ЛПЗ. Фахівці висловили сподівання, що ця нарада може стати поштовхом до того, щоб Хмельниччина стала першим регіоном, де Регіональна стратегія з ІК може бути розроблена. Експерти впевнені, що не завжди потрібно чекати змін на національному рівні, бо сьогодні регіони також формують політику і можуть стати відправною точкою для реформування у будь-якій галузі.

На завершення наради заступник директора ДОЗ Тетяна Косовська подякувала за цікавий та конструктивний діалог і висловила сподівання, що співпраця в питаннях ІК матиме ефективне продовження.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.