11.12.2017 — 09:18

Журі фотоконкурсу пам’яток культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» відзначило фото з Хмельниччини

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, що проводиться в понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією Вікімедіа Україна. Мета конкурсу — зібрати фотографії всіх пам’яток культурної спадщини світу і розмістити їх у Вікісховищі, що дасть змогу проілюструвати статті Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей в усьому світі. Конкурс триває з 1 по 30 вересня включно. Упродовж цього часу фотографи і фотолюбителі різних країн завантажують свої фотографії у Вікісховище.

Найкращим фото Хмельниччини стала фотографія Кам’янець-Подільської фортеці, яку зробив Максим Присяжнюк.

Вид на фортецю, Кам'янець-Подільський, © Максим Присяжнюк, ліцензія CC-BY-SA-4.0

Вид на фортецю (місто Кам’янець-Подільський). © Максим Присяжнюк, ліцензія CC-BY-SA-4.0

Фотографії цієї фортеці вчетверте стають найкращими фото в області (за цим показником фортеця наздогнала Святогірський монастир). Фортеця X–XVIII ст. є комплексом пам’яток архітектури національного значення.

Спецномінація: банери

Вікімандри, вільний путівник, який може редагувати кожен, є одним із сестринських проектів Вікіпедії. В україномовних Вікімандрах є понад 600 статей, в англійських — понад 25 тисяч. Високоякісні світлини дуже важливі для путівника — особливо панорамні банери, які розміщуються угорі кожної сторінки у багатьох мовних версіях.

Банери зі співвідношенням сторін 7:1 і високою роздільною здатністю створюють перше враження про місце і показують основні цікавинки міста чи регіону, про який ідеться.

Ця спецномінація також є міжнародною. На відміну від звичайного порядку, коли на розгляд міжнародного журі потрапляє десяток найкращих знімків, у спецномінації банерів усі файли потрапляють у міжнародну номінацію, а виграє учасник з найкращим загальним внеском. Учасники отримають бали за естетичну якість окремих банерів і їхнє використання у Вікімандрах, і приз отримає учасник з найбільшою кількістю балів.

Банери із зображенням перлини Поділля та України – Кам’янець-Подільської фортеці отримали одразу два призових місця. (Натискайте на фото, щоб відкрити його повністю).

Кам'янець-Подільська фортеця. Автор фото — Posterrr, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Кам’янець-Подільська фортеця. Друге місце у спецномінації. Автор фото — Posterrr, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Кам’янець-Подільська фортеця. Друге місце у спецномінації. Автор фото — Posterrr, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

 Також окреме і незалежне журі спецномінації відзначило банери із зображенням Меджибожа.

Меджибізький замок. Автор фото — Aniskov, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Меджибізький замок. П’яте місце у спецномінації. Автор фото — Aniskov, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Усього було подано 54 банери з українськими пам’ятками — третина від усіх фотографій, що беруть участь у цій міжнародній спецномінації.

За матеріалами https://wikilovesmonuments.org.ua/