08.12.2017 — 11:59

Парламент схвалив проект закону про Держбюджет на 2018 рік з доходами 1,2 трлн грн і прогнозним ростом економіки в 3%

Верховна Рада України схвалила вчасно підготовлений Урядом проект закону про Державний бюджет на 2018 рік, який передбачає зростання доходів бюджету до 1,2 трлн грн та зростання ВВП на 3%. За відповідне рішення проголосували 273 народних депутати.

Документ, розроблений у рамках трирічного бюджетного планування і з урахуванням рекомендацій міжнародних фінансових організацій, розглядався у другому читанні і увібрав поправки та пропозиції народних депутатів.

Як підкреслював Глава Уряду Володимир Гройсман, бюджет є чітко пріоритезованим і спрямованим на розвиток і модернізацію держави.

«Хочу подякувати всім за пропозиції, зауваження та остаточні рішення, ухвалені в Парламенті. Наступний, 2018 рік, має стати роком економічного зростання. Ми маємо досягти реальних змін у державі», – сказав Володимир Гройсман.

Напередодні голосування по бюджету, Верховна Рада схвалила пов’язані з бюджетом зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України. Під час обговорення документа урядовці та парламентарі погодилися, що цього року бюджетний процес відзначився злагодженою і конструктивною співпрацею Уряду, Парламенту, Президента та представників органів місцевого врядування. Сторони домовилися за результатами першого кварталу 2018 року розглянути можливість подальшого підвищення соціальних стандартів.

Довідково

Кабінет Міністрів України відповідно до вимог законодавства подав проект Держбюджету на 2018 рік на розгляд Верховної Ради України 15 вересня поточного року. Через два місяці – 14 листопада – Верховна Рада підтримала проект бюджету в першому читанні.

В рамках підготовки до другого читання, Уряд запропонував дещо оновити кошторис, передусім в частині фінансування найбільш актуальних для економіки програм, а також переглянути макропоказники, зокрема інфляційні очікування. Разом з тим, ідеологія документа залишилася незмінною. Бюджет визнано бюджетом розвитку з повним урахуванням цілей децентралізації та орієнтирів економічного зростання. Основними пріоритетами залишаються фінансування потреб безпеки та оборони, запровадження низки програм підтримки реального сектору – передусім аграрної сфери та дорожнього будівництва, а також підвищення соціальних стандартів шляхом збільшення асигнувань на систему охорони здоров’я та освіти.

Видатки на армію зростуть на 25%

В умовах фактичної війни найперший з пріоритетів – безперечне забезпечення обороноздатності та безпеки держави. Тому в бюджеті на наступний рік уряд забезпечив належне фінансування сектору безпеки і оборони. Видатки на оборону і безпеку зростуть майже на 23,1%  до 170,5 млрд гривень або 5,1 % ВВП.

Зокрема, на 17,2 млрд. грн. (на 25%) до  86 млрд. грн. збільшено ресурс  для Міноборони.  На бюджетну програму “Забезпечення діяльності Збройних Сил України та підготовка військ» виділено 59,9 млрд грн. Ці кошти дозволять повністю забезпечити особовий склад продовольством, обмундируванням, а також всі види виплат, в тому числі – підвищених зарплат військовим в зоні проведення АТО.

У наступному році збільшаться на 462 млн гривень видатки на лікування військових ( до 1,9 млрд гривень), а також на 106,6 млн.гривень – на придбання житла для військовослужбовців Збройних Сил (до 857,6 млн гривень). Це означає, що 1300 сімей військових у наступному році отримають ключі від нових квартир.

Україна має оновлювати технічне забезпечення армії. Тому майже на 65% (до 16,4 млрд гривень) зростуть видатки на розвиток, закупівлю і модернізацію військової техніки.

 

Рекордні 46,7 млрд грн. – на нові дороги

В наступному році уряд продовжить масштабний ремонт і будівництво доріг. Розвиток дорожньої інфраструктури залишається серед пріоритетів бюджетного фінансування. В 2018 р на  ремонт і будівництво доріг буде виділено рекордні 46,7 млрд грн. Ці кошти дозволять відремонтувати і побудувати щонайменше 4 тис км доріг і 50 мостів. Зокрема, 4 млрд грн з державного бюджету буде виділено на будівництво і реконструкцію автомобільних доріг загального користування за маршрутом Львів – Тернопіль – Умань; Біла Церква – Одеса – Миколаїв – Херсон. Цільове фінансування передбачене на ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення М-03 Київ-Харків- Довжанський, автомобільної дороги Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка та  дороги Харків – Охтирка. На кожну з цих доріг виділено по 2 млрд грн. Ще 1 млрд піде на покращення стану автомобільної дороги Житомир – Чернівці. 357,6 млн гривень виділено на реалізацію державного інвестиційного проекту “Покращення стану автомобільних доріг загального користування у Львівській області”.

120 тис родин отримають в наступному році «теплі» кредити

Уряд продовжує підтримувати реалізацію енергоефективних програм, які сприятимуть побудові енергонезалежної держави. Загалом на енергоефективність в наступному році буде витрачено 2 млрд грн. З цих коштів 1,6 млрд грн. отримає Фонд енергоефективності. Окремо 400 млн грн. передбачено на фінансування  державної програми «теплих» кредитів. Це означає, що в наступному році державну допомогу на утеплення осель зможуть отримати ще принаймні 120 тис родин.

 

1 млрд грн. – на підтримку малих і середніх фермерів

Наступного року уряд продовжить практику державної підтримки пріоритетних галузей економіки. В першу чергу це стосується аграрного комплексу, який формує 12% вітчизняного ВВП і є найбільшим джерелом валюти, яка надходить державі і забезпечує міць української гривні.

В наступному році видатки на агропромисловий комплекс збільшаться порівняно з 2017 роком на 15% і складуть 7,3 млрд гривень. З цих коштів понад 1 млрд гривень буде направлено на підтримку малих і середніх фермерських господарств. Дотація сільхозвиробникам в бюджеті-2018 передбачена на рівні 2 млрд гривень. Окремо 4 млрд грн буде виділено на підтримку розвитку тваринництва. Також в 1,7 рази збільшиться обсяг коштів, що направляються на здешевлення вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки. На цю програму в 2018 році в проекті бюджету передбачено майже 1 млрд гривень.

Державна підтримка місцевих громад дозволить реалізувати 2 тис нових інфраструктурних проектів

Уряд продовжує процес децентралізації, який сприяє фінансовому зміцненню територіальних громад. В наступному році ресурс місцевих бюджетів складе 556,1 млрд. грн., що на 15,1% більше, ніж цього року. Доходи місцевих бюджетів збільшаться на 22,3% до 253,1 млрд грн.

У головному кошторисі країни на наступний рік враховані міжбюджетні трансферти в обсязі 308,4 млрд. грн для 1288 місцевих бюджетів, які мають взаємовідносини з державним бюджетом (з них 665 бюджетів об’єднаних територіальних громад).

Обсяги державної підтримки об’єднаних територіальних громад збільшені до 12,9 млрд грн.: 5 млрд грн. складе субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку регіонів,  1,9 млрд грн. – субвенція для розвитку інфраструктури ОТГ, 6  млрд грн. буде направлено на фінансування ДФРР. Ці кошти дозволять реалізувати більше 2 тис нових інфраструктурних проектів.