08.12.2017 — 14:38

Грабіжницькі розкопки “чорних археологів”

Грабіжницькі розкопки “чорних археологів” на території Хмельницької області викликають у суспільстві певний суспільний резонанс. Невідомі особи, озброївшись металошукачами, грабують пам’ятки та об’єкти археології, руйнуючи археологічний культурний шар давніх поселень, городищ, курганів, не маючи на це жодних дозвільних документів. Маючи підписані з органом охорони культурної спадщини охоронні договори, органи місцевого самоврядування неналежно охороняють археологічні об’єкти, допускаючи грабіжників до  їх руйнувань.

Яскравий приклад – грабіжницькі розкопки-руйнування невідомими особами-грабіжниками поселення трипільської культури, ІV-III тис. до н.е. – пам’ятки археології місцевого значення (рішення Хмельницької обласної Ради народних депутатів від 11.03.1972 р. №66, охоронний №668) на північно-західній околиці села Сокіл Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Відповідно укладеного між Відділом охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області з Сокільською сільською радою охоронного договору на вище зазначену пам’ятку археології Сокільська сільська рада, як користувач, несе відповідальність за рухоме та нерухоме майно, що належить до зазначеної пам’ятки та зобов’язувалася охороняти пам’ятку, але проігнорувала умови охоронного договору. Проаналізувавши грабіжницькі ями-розкопи (більше 20-ти) спеціалісти пам’яткоохоронних органів зробили висновки, що грабувалася пам’ятка археології протягом тривалого періоду, при цьому місцеві жителі с. Сокіл могли бачити грабіжників.

У пресі та на різних сайтах інтернету проходить жваве обговорення фактів грабіжницьких руйнувань пам’яток археології, яких на території Хмельницької області зафіксовано чимало. Станом на сьогодні зазначеним порушенням у с.Сокіл Кам’янець-Подільського району займаються правоохоронні органи.

За матеріалами управління культури, національностей, релігій та туризму ОДА