08.12.2017 — 15:28

Хмельницький відвідав член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор Василь Нетяженко

7 грудня у конференц-залі Державного патологоанатомічного центру провели регіональну нараду-семінар під головуванням члена-кореспондента НАМН України, завідувача кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, доктора медичних наук, професора Василя Нетяженка.

Фахівець входить до складу робочої групи з питань проведення аналізу ефективності функціонування механізмів державного регулювання цін на лікарські засоби. На зустріч запросили лікарів-терапевтів, кардіологів, неврологів, лікарів загальної практики/сімейної медицини, інших фахівців внутрішньої медицини. Головною метою проведення наради-семінару організатори задекларували зменшення ускладнень від серцево-судинних та інших захворювань в галузі внутрішньої медицини.

Під час наради-семінару професор Василь Нетяженко порадив лікарям терапевтичного профілю як більше ефективно працювати у рамках Урядової програми «Доступні ліки» та озвучив попередні результати реімбурсації цін на лікарські засоби в Україні. Також з присутніми обговорили рекомендації 2013 року щодо вимірювання артеріального тиску (АТ) в домашніх умовах, добове моніторування АТ, специфіку лікування хворих при високому і нормальному АТ та І стадії гіпертонічної хвороби (ГХ), вибір раціональних антигіпертензивних препаратів на початку лікування ГХ, нові методи лікування резистентної ГХ, рівень зниження АТ у людей похилого віку та пацієнтів з цукровим діабетом. Крім того, проаналізували нові рекомендації АНА 2017 року «Артеріальна гіпертензія» та можливості їх впровадження в клінічну практику.

Під час зустрічі Василь Нетяженко прочитав доповідь про раціональну фармакотерапію тромбоемболітичних станів про невідкладних серцево-судинних захворюваннях. Серед співдоповідачів – доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика Олександр Галушко, професор кафедри внутрішньої медицини № 1 ВНМУ ім. М. І. Пирогова Наталія Осовська та професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 1 Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, доктор медичних наук Тетяна Мальчевська. Вони поінформували учасників наради-семінару про сучасні можливості менеджменту пацієнта з АГ у групах високого ризику, міфи та реалії у використанні бета-блокаторів, методи лікування гострих порушень мозкового кровообігу, цитопротектори в клініці внутрішніх хвороб, інфузійну терапію при цукровому діабеті та в практиці лікаря-інтерніста.

На завершення конференції зареєстровані учасники отримали сертифікати міжнародного зразка.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.