08.12.2017 — 17:20

Держенергоефективності та обласна державна адміністрація впроваджуватимуть енергоменеджмент у бюджетних закладах області

Держенергоефективності та Хмельницька обласна державна адміністрація підписали Меморандум про співпрацю щодо впровадження енергоменеджменту у бюджетних закладах міста. Обмін документами відбувся 8 грудня у рамках семінару «Енергоменеджмент у бюджетній сфері: реалії енергоефективності без капіталовкладень».

«Енергоменеджмент – дієвий інструмент оптимізації енерговитрат у будівлях. Завдяки цьому можна суттєво зменшити енергоспоживання та відповідно зекономити бюджетні кошти.

За умовами Меморандуму влада області у співпраці з Агентством розробить положення про впровадження системи енергоменеджменту, забезпечить навчальну підготовку енергоменеджерів та впроваджуватиме енергоефективні заходи у бюджетних установах.

Про здобутки та плани Хмельниччини у сфері енергоефективності розповів т.в.о. заступника голови обласної державної адміністрації Олег Гуменний, який зауважив, що забезпечення власної енергетичної безпеки залишається одним із актуальних і найважливіших питань сьогодення. Саме тому, за словами посадовця, Хмельниччина активно включилася у впровадження відновлювальної енергетики. Так, в області працює 29 малих гідроелектростанцій, 7 сонячних електростанцій, якими в поточному році вироблено 28 млн. кВт електроенергії (у 2018 році планується побудувати ще п’ять таких електростанцій), 17 регенераційних установок, які виробляють не тільки теплову, а й електричну енергію для власних потреб.

Також Олег Вікторович відмітив, що Теофіпольська енергетична компанія завершує будівництво біогазової установки, а у м. Кам’янець-Подільському будується сучасна ТЕС потужністю 40 МВт, яка забезпечить потреби міста у електроенергії на 70%. За словами посадовця, це і є приклад енергетичної незалежності у відповідному регіоні.

Крім того, в області працює програма “Теплий будинок”, яка об’єднує кошти мешканців багатоповерхівок та місцевого бюджету, чимало зроблено по реконструкції котелень, заміні обладнання, яке працює на місцевих видах палива.

Разом з тим, Олег Вікторович додав, що ще багато чого потрібно зробити в даній сфері, а саме: термоізоляцію будівель, а головне, починаючи з січня місяця необхідно аби в кожній райдержадміністрації та ОТГ був фахівець з енергетичного менеджменту, для яких обов’язково буде організоване навчання.

На завершення виступу, Олег Гуменний побажав учасникам семінару активно попрацювати, щоб по закінченню усі присутні отримали відповідні знання та з відповідальністю виконували програму підвищення енергоефективності.

Також, у ході семінару консультант проекту GIZ «Реформа в сфері енергоефективності України» Ірина Гудзь та експерт Дмитро Сакалюк поділилися рекомендаціями щодо впровадження енергоменеджменту та стимулювання роботи фахівців у цій сфері.