11.12.2017 — 14:10

Відділ містобудування та архітектури облдержадміністрації інформує

08 грудня в приміщенні відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації відбулась робоча нарада  щодо роз’яснення та врегулювання питань пов’язаних з проходженням автомобільних доріг державного значення через населені пункти Чемеровецького району.

Участь у нараді взяли: заступник Служби автомобільних доріг Хмельницької області Гурал Леонід Андрійович, начальник відділу ремонту та експлуатаційного утримання автодоріг, штучних споруд Служби Пастухов Микола Петрович, заступник голови Чемеровецької районної адміністрації Кравцов Петро Іванович, Чемеровецького селищного голови Собань Олександр Володимирович, перший заступник Чемеровецького селищного голови Войтов Юрій Васильович, начальник відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації Дунаєвська Ірина Михайлівна, представники землевпорядної організації.

Було проінформовано, що відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» генеральні плани населених пунктів розробляються та затверджуються в інтересах відповідної територіальної громади з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів. При попередньому обговоренні генеральних планів смт Чемерівці, сіл Чемеровецької об’єднаної територіальної громади акцентовано увагу, що через населені пункти проходить регіональна дорога державного значення Р-48 Кам’янець-Подільський—Сатанів—Війтівці—Теофіполь—Білогір’я, поперечний профіль якої в червоних лініях складає 32,0 м. Червоні лінії визначаються на підставі генеральних планів населених пунктів.

Червона лінія – межа, що позначає землі загального користування, які призначені для прокладки інженерних і транспортних комунікацій, пішохідних зв’язків, впорядкування, озеленення й освітлення вулиць, за яку не може виходити жодна будівля чи споруда.

В процесі обговорення акцентувалась увага на те, що мережа  автомобільних  доріг  загального  користування області, так і в цілому по Україні,  була сформована ще за радянських часів і характеризується високою зношеністю і низькою міцністю. Дорожнє покриття більшості доріг вичерпало свій ресурс і потребує відновлення відповідно до сучасних навантажень та інтенсивності руху.

Тому громади не лише повинні надіятися на державу у вирішенні питання з поганим станом доріг, а й самим проявляти ініціативу. Органи місцевого самоврядування можуть тепер напряму здійснювати фінансування державних доріг і така діяльність не буде вважатися нецільовим використанням бюджетних коштів, як це було раніше. Ремонт доріг, які знаходяться у державній власності (тобто у віданні Облавтодору), можна фінансувати не лише з державного бюджету, але й за рахунок місцевих бюджетів. Підставою є Закон України від 02.06.15 р. № 491-VIII «Про внесення зміни до статті 91 Бюджетного кодексу України щодо співфінансування ремонту доріг державного значення». Розробником та замовником робіт з поточного ремонту доріг, що перебувають у державній власності, може виступати, як сільська (селищна) рада після прийняття відповідної програми, так і Служба автомобільних доріг, як балансоутримувач такої дороги.  Місцеві ради проводять фінансування видатків на ремонт доріг державного значення саме за рахунок загального фонду.

Новостворені ОТГ також можуть 100-відсотково фінансувати ремонт дороги державного значення, але весь контроль за його ходом теж покладається на Службу автомобільних доріг.

Відповідальність за утримання і поточний ремонт комунальних доріг, внутрішньоквартальних та внутрішньодворових територій та проїздів, доріг у мікрорайонах приватної забудови, об’єктів озеленення загального користування в межах населених пунктів несуть комунальні підприємства.

Відповідальність за стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, відповідно до статті 21 Закону України “Про автомобільні дороги” несуть органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком міст. Відповідальність за стан автомобільних доріг загального користування несуть служби автомобільних доріг у відповідних областях.

 

За матеріалами відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації