11.12.2017 — 11:49

Різдвяний Потяг Єднання України “Труханівська Січ” зробив зупинку на Хмельниччині

Ця Акція ініційована волонтерами та громадськими діячами в рамках реалізації Програми Президента України Петра Порошенка з підтримки національної єдності. Мета акції: сприяти консолідації суспільства та взаєморозумінню мешканців різних куточків України, піднесенню патріотичного духу українців, популяризації національної культури, а також проведення діалогів та дискусій на актуальні для сьогодення питання. Більше 120 представників учнівської молоді, студентства, волонтерів, журналістів,   митців та військових зі Сходу України – Донецької, Луганської, Чернігівської, Сумської областей та міста Київ – вирушили потягом до різних регіонів України, щоб привітати із прийдешніми  Різдвяними та новорічними святами. Особливість цьогорічного потягу полягає в тому, що вперше вітання лунатимуть не із заходу на схід, а навпаки зі сходу на захід.

10 грудня учасники Всеукраїнської акції «Потяг єднання України «Труханівська Січ» побували у містах Полонному та Ізяславі. Діти та дорослі з усіх областей подорожують цікавими місцями рідної країни, спілкуються і підтримують патріотичний рух. Ця всеукраїнська акція  полягає в спілкування жителів різних куточків України, взаєморозумінню, піднесенню патріотичного духу, а також популяризації національної культури. Проведення таких заходів — це частина боротьби з ворогом, якому протистоять справжні патріоти на сході України.

У м.Полонному учасників агітпотягу зустрічали голова райдержадміністрації Віктор Солодкий, представники волонтерських організацій району, громадськість, учнівська молодь. Зупинка потягу була досить нетривалою, але за годину гості встигли поспілкуватися із зустрічаючими, подарували їм декілька пісень. Також подорожніх пригостили смачним сніданком.

  

Програма перебування у місті Ізяславі була більш тривалою і насиченою. Під музику народного аматорського ансамблю духової музики «Музики Надгориння» Ізяславського районного будинку культури учасників потягу на пероні залізничної станції Ізяслав зустрічали керівник апарату Ізяславської районної державної адміністрації Ольга Манзюк, Ізяславський міський голова Валентина Корнійчук, представники навчальних закладів та жителі міста Ізяслав.

За прадавнім звичаєм гостей привітали ізяславським короваєм. Від імені учасників Різдвяного потягу святого Миколая його прийняв координатор проекту Потяг Єднання «Труханівська Січ» Микола Бондар.

Далі, в Ізяславському НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, ліцей» ім. О.Кушнірука було представлено систему роботи із патріотичного виховання учнівської молоді району. Зокрема учасників потягу познайомили із біографіями учасників Антитерористичної операції на сході України Олександра Кушнірука, ім’я якого носить заклад, та  ще одного випускника закладу Героя України Олександра Петраківського.  Також  всі переглянули відеофільми про історію та діяльність військо-патріотичного клубу «Каскад», що не один десяток років діє на базі навчального закладу. Усі бажаючі отримали змогу повправлятися у неповному розбиранні-збиранні автомата Калашникова, в спорядженні парашуту, ознайомитись із різноманітним військовим спорядженням. У стінах закладу було представлено інформаційні стенди із діяльності волонтерів району.

Також учасники потягу Єднання ознайомились із експозицією Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею. Особливе захоплення у  відвідувачів викликала факсимільна копія Української Першокниги, на якій складають присягу на вірність народу України Президенти нашої держави – Двірецько-Пересопницького Євангелія. Творення цієї книги було розпочате майже півстоліття тому на території Ізяславщини за сприяння та коштом княгині Анастасії Заславської.

Крім того для гостей міста було  проведено оглядову автобусну екскурсію містом, під час якої вони поклали квіти до дошки пам’яті на місці спорудження пам’ятнику українським воїнам, які загинули під час українсько-російської війни, до погруддя Олександра Кушнірука, до братської могили воїнів-визволителів в Парку Слави, до пам’ятного знаку Тарасу Шевченку. До меморіалу жертвам голодоморів та політичних репресій в Україні  гості поклали композицію із колосків та квітів.

У приміщенні Ізяславського районного будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка» відбулась зустріч Різдвяного потягу святого Миколая із  членами районної ради лідерів та лідерами учнівського самоврядування  закладів освіти міста. У ході спілкування представники Ізяславщини розповіли про традиції  різдвяно-новорічних свят краю. Під час спілкування лунали вітання, сміх – саме те, що зближує незнайомих людей і дає їм змогу порозумітися, потоваришувати, розширити світ взаємин. Місцева учнівська молодь подарувала своїм новим друзям на згадку про візит до Ізяславщини виготовлені власноруч подарунки – іграшкові песики – як символ вічної дружби та символ прийдешнього 2018 року.

У рамках акції проведено флеш-моб – на плакаті, вивішеному у вестибюлі закладу, учасники зустрічі залишили свої враження і побажання.

Завершився насичений день святковим концертом. Подарунком до прийдешніх свят від гостей міста став виступ  духового оркестру  101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних Сил України, котрий створив особливу атмосферу святкового настрою, подарувавши усім присутнім у залі чудові хвилини відпочинку і творчої наснаги одночасно, знявши втому концертом, наповненим позитивною енергетичною динамікою, художньою майстерністю.

У відповідь творчі колективи та солісти міста Ізяслав на знак подяки за вітання подарували свої творчі виступи.

За активну громадську позицію, патріотизм, сприяння і значний внесок у популяризацію Збройних Сил України в суспільстві, пропагування національно-патріотичного виховання та з нагоди 26-ї річниці збройних сил України координатором проекту «Потяг Єднання «Труханівська Січ» Миколою Бондарем від імені начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України генерал-майора  О.Грунтковського було вручено Грамоти Ізяславській районній державній адміністрації, Ізяславській міській раді, відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації, військово-патріотичному клубу «Каскад» Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, ліцей» ім. О.Кушнірука, голові районної громадської організації «Ізяславське козацьке товариство» Олексію Корінцю, Ізяславському районному будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка».

Наприкінці концерту з вітальним словом до присутніх звернулись керівник апарату районної державної адміністрації Ольга Манзюк та Ізяславський міський голова Валентина Корнійчук. Головним акцентом їх виступу стала теза про те, що немає східної чи західної, південної чи північної України. Такий поділ створено штучно нашими недругами, для того, щоб нас посварити та розділити. Але проведення таких заходів є свідченням того, що ми єдині і в єдності наша сила. Вони вручили учасникам проекту Подяку Ізяславської районної державної адміністрації, Ізяславської районної ради, Ізяславської міської ради та Державний Прапор України. У відповідь координатор проекту Микола Бондар та група учасників потягу подякували за гостинний прийом в Ізяславі та висловили побажання ще не один раз відвідати наше місто з подібними заходами патріотичного змісту.

Також під час заходу було вручено подарунки учасникам потягу від волонтерської групи релігійних громад району Української Православної Церкви Київський патріархат, які вручив благочинний храмів Ізяславського округу митрофорний протоієрей отець Володимир Ковальчук, та солодощі від учнів та педагогів району.

Великий внесок в організацію перебування учасників Різдвяного потягу святого Миколая внесли члени районної громадської організації «Ізяславське козацьке товариство», які забезпечили смачне дворазове харчування гостей міста, приготоване за давніми козацькими рецептами та традиціями у казанах на відкритому вогні.

Проведений на теренах Хмельниччини етап Різдвяного потягу святого Миколая «Труханівська Січ» в черговий раз підтвердив, що УКРАЇНА ЄДИНА, і РАЗОМ – МИ СИЛА!

За матеріалами Ізяславської та Полонської райдержадміністрації