21.03.2016 — 14:51

Проведено нараду з представниками об’єднаних територіальних громад області

IMG_0955Сьогодні, за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та за участі першого заступника голови адміністрації Василя Процюка, голови обласної ради Михайла Загородного проведено нараду з представниками об’єднаних територіальних громад Хмельницької області щодо обговорення питань реформи місцевого самоврядування.

Також, до участі у нараді були запрошенні фахівці з Мінрегіону, Міністерства охорони здоров’я України, експерти з питань адміністративно-територіального устрою, а саме: Попова Лілія Григорівна – начальник відділу взаємодії з органами місцевої влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України;

Купліванчук Анжела Володимирівна – заступник директора Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення – начальник відділу Міністерства охорони здоров’я України; Ткаленко Уляна Миронівна – начальник відділу організації первинної медичної допомоги Управління медичної допомоги дорослим Медичного департаменту Міністерства охорони здоров’я України;

Ганущак Юрій Іванович – директор Інституту розвитку територій, експерт Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні».

Основними ключовими питаннями наради стали: надання кваліфікованої консультаційної допомоги об’єднаним територіальним громадам з вирішення проблемних питань у сфері щоденної діяльності громад, прийняття-передачі повноважень від державних органів, утримання закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, розробки програм та стратегій їх розвитку.

IMG_0962Хмельниччина активно підтримала впровадження реформи місцевого самоврядування та є серед лідерів по питаннях реформування місцевого самоврядуванні. На даний час всі новоутворені 22 об’єднані територіальні громади, де відбулись перші вибори депутатів міських, селищних та сільських рад, пройшли реєстрацію, отримали прямі бюджетні розрахунки та мають певні фінансові преференції, передбачені Бюджетним кодексом України та Державним бюджетом України на 2016 рік.

Так, Державним бюджетом України на 2016 рік передбачено:

– 1,9 млрд. грн. на соціально-економічний розвиток, зокрема, на виконання стратегій регіонального розвитку;

-1,0 млрд. грн. — на підтримку об’єднаних територіальних громад;

-3,0 млрд. грн. — на фінансування Державного фонду регіонального розвитку.

У 2015 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку в об’єднаних громадах було реалізовано 11 проектів на загальну суму 28,04 млн.гривень.

До переліку проектів, що подані на розгляд Міжвідомчої комісії при Мінрегіоні на отримання у 2016 році фінансування з державного фонду регіонального розвитку, увійшли 13 проектів громад на загальну суму 21,49 млн.гривень.

«Ми розпочинаємо роботу з розробки нової Стратегії регіонального розвитку області із врахуванням тих значущих подій, що відбулись останніми роками у країні, нових можливостей та викликів, аналізу прорахувань та помилок, допущених при реалізації Стратегії, яка затверджена у 2011 році. Очікуємо, що об’єднані громади візьмуть активну участь у розробці нової Стратегії, в якій мають бути враховані проекти, інтереси та розвиток усіх територій області», зазначив Василь Васильович.

Варто відзначити, що в рамках підписаного у листопаді минулого року Меморандуму про взаєморозуміння між Громадською організацією «Інститут громадянського суспільства» та Хмельницькою обласною державною адміністрацією про спільну діяльність у реалізації проекту підтримки об’єднаних громад у Хмельницькій області проведено низку заходів для представників територіальних громад.

IMG_0965Попова Лілія Григорівна розповіла усім присутнім про стан реалізації реформи місцевого самоврядування, ситуацію в регіонах та проблемні питання, про заходи з удосконалення законодавства стосовно децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування.

З процесом передачі повноважень об’єднаним територіальним громадам у сфері охорони здоров’я та про основні проблеми формування мережі та фінансування первинної медичної допомоги ознайомили присутніх Купліванчук Анжела Володимирівна та Ткаленко Уляна Миронівна.

В свою чергу, Ганущак Юрій розповів про основні тенденції та проблемні питання щодо децентралізації влади та впровадження адміністративно-територіальної реформи в Україні.

«Наразі законодавство, в основному, дозволяє вирішити найбільш важливі питання функціонування об’єднаних громад. Одним із пріоритетних напрямків державної політики у 2016 році є об’єднання зусиль у продовженні реформи, в якій органи місцевого самоврядування мають стати флагманами децентралізації», – зазначив Василь Васильович підсумовуючи нараду.